İstanbul Ejot Tezmak’dan bir işçi: MESS düzenini sarstık, yıkmak için birliğimizi ve grev iradesini büyütelim!

İstanbul Ejot Tezmak’dan bir işçi: MESS düzenini sarstık, yıkmak için birliğimizi ve grev iradesini büyütelim!

Merhaba arkadaşlar, ben İstanbul Gaziosmanpaşa'da bulunan Ejot Tezmak fabrikasında çalışmaktayım. Fabrikamız, MESS grup toplu iş sözleşmesine bağlı. Eylül ayından beri sendikamız Birleşik Metal-İş ile MESS arasında yapılan görüşmeler grev tarihine 2 gün kala anlaşma ile sonuçlanmış ve ilk 6 ay için ücretlere %98 zam alınmıştır. Açlık sınırına endeksli asgari ücretin ortalama ücret haline geldiği dönemde bu sözleşme fabrikamızda genel olarak memnuniyetle karşılanmıştır.

Eylül ayından beri MESS patronlarının bize dayattığı sefalet ücretlerine, hak gasplarına ve esnek çalışma dayatmalarına karşı biz fabrikamızda 4 ayı aşkın bir süredir belli saatlerde iş durdurmalarımızla, mesaiye kalmama eylemlerimizle ve giriş çıkışlarda attığımız sloganlarla, tüm işçi kardeşlerimizle birlikte gösterdiğimiz grev iradesiyle, fabrikalarımızı işgal, grev, direniş diye inleterek MESS dayatmalarını yırtıp attık. Sözleşmede kazanılan her hak, her kuruş MESS patronlarının gönlünden kopmamış bu mücadele ve grev iradesiyle kazanılmıştır.

Bu süreçte, sendikamız Birleşik Metal-İş’in ve işçi kardeşlerimizin grev iradesi, olası grev yasağına karşı fiili grev tutumu bütün grev yasağı tehditlerini boşa düşürmüştür. Bekaert ve Schneider işçilerinin daha önce grev yasaklarına karşı verdiği kavga bizler için yol gösterici olmuştur. MESS’in ve istibdadın tüm tehditlerine, yasaklarına karşı parolamız Kavel olmuştur. Sendikamızın bu tutumu, işçi kardeşlerimizin Kavel’i parola eylemesi, toplu sözleşme görüşmelerinde sendikamızın belirleyici bir duruma gelmesini de sağlamıştır.

Dostlar, biz metal işçileri bu sözleşmede ne kazandıysak verdiğimiz mücadeleyle, grev iradesiyle birliğimizi koruyarak kazandık. Biz metal işçileri bugün bu ücretlerden çok daha fazlasını hak ettiğimizin bilincindeyiz. MESS düzeni önümüzdeki süreçte, kıdem tazminatı saldırıları ile karşımıza gelecek, bizler haklarımıza yapılacak her saldırıya karşı, bu dönemde gösterdiğimiz birliği ve grev iradesini büyüterek sözleşme döneminde sarstığımız MESS düzenini yıkmak için hazır olmalıyız.

İstanbul Ejot Tezmak’dan bir işçi

Bu yazı Gerçek gazetesinin Şubat 2024 tarihli 173. sayısında yayınlanmıştır.