Fabrikalardan Haberler - Nisan 2024

Yalova Tersan Tersanesi’nden bir işçi: Tersane patronlarının korkusu bizim örgütlenmemizdir!

Yalova Tersan Tersanesi’nden bir işçi: Tersane patronlarının korkusu bizim örgütlenmemizdir!

Herkese merhaba arkadaşlar, ben Yalova Altınova'da bulunan Tersan Tersanesi'nde çalışıyorum. Sizlere tersanedeki bazı sorunları anlatmak istiyorum. Geçen Şubat ayı tersanelerde ücretlerimize sadaka verir, bizimle dalga geçer gibi %10 ile %30 gibi zamlar yaptılar. Normalde tersane sektörü ağır bir iş kolu olmasına rağmen ücretlerimiz bayağı eridi. Bazı işçi arkadaşlarımız iş bıraktılar bazıları ise devam etmek zorunda kaldı. Zaten bir kriz var. Bu durum tersanede işçiler arasında genel bir memnuniyetsizliğe neden oldu. Tersane patronu bu durumu bildiği için özel güvenlik sayısını artırdı. Özel güvenlik artık sadece kapıda beklemiyor tersane içerisinde geziyor. Hatta gemilere çıkıp milleti kontrol ediyor, fotoğraflar çekiyor, para cezası kesiyorlar işçilere. Bazen sigara molalarında 2-3 işçi yan yana geldiğinde hemen dağıtıyorlar. Bir arada durmasınlar işçiler, örgütlenmesinler, bir isyan çıkarmasınlar diye.

İşte tersane işçisi kardeşlerim, işte patronların cesareti bu kadar. Düşünün artık biz ayrı gayrı demeden örgütlenirsek, sendikamızı içeriye sokarsak, bütün haklarımızı alacağımızdan emin olabilirsiniz. Çünkü patronların en korktuğu şey karşılarında örgütlü bir işçi sınıfı olmasıdır. Bu korku patronlara her şeyi yaptırıyor. İş güvenliği önlemleri alınsın dediğimizde para yok diyen patronlar, özel güvenliğe bizi denetlemesi için bu parayı veriyor. Bizim birliğimiz patronların korktuklarını başına getirecek, işçiler hakkını alacak.

Yalova Tersan Tersanesi’nden bir işçi

Gebze’den bir kafe işçisi: Seçim: Sınıf siyaseti!

Gebze’den bir kafe işçisi: Seçim: Sınıf siyaseti!

Merhaba yoldaşlar, ben Gebze’de çalışan bir kafe işçisiyim. Yerel seçimlerin sona ermesiyle uzun zamandır sürmekte olan seçim atmosferi sonlandı. Şimdi uzun bir süre seçim yok. Seçim atmosferinin sona ermesi, aslında bize yeni bir fırsat sunuyor. Düzen siyasetinin gölgesinde kalmadan, kendi haklarımızı ve taleplerimizi sınıf siyasetinde çok daha gür bir şekilde duyurmak. Özellikle bu dönem yaşama şartlarının gitgide zorlaştığı, baskıların, saldırıların yoğunlaştığı bir dönem. O yüzden örgütsüz yakalanmamak bir an evvel örgütlenmek, örgütlüysek doğru taktiklerle bunu korumak en büyük önceliğimiz olacak. Bugün birçok fabrika, işyeri mücadelenin nasıl yürütülmesi gerektiği doğrultusunda bizlere büyük dersler veriyor. Biz de seçimlerimizi, mücadelemizi sınıf siyasetinden yana kullanalım. Hep bir ağızdan 1 Mayıs’ta bunu hep beraber haykıralım.

Gebze’den bir kafe işçisi

Bu yazılar Gerçek gazetesinin Nisan 2024 tarihli 175. sayısında yayınlanmıştır.