CarrefourSA işçisi direndi ve sermayenin istibdadını yendi!

CarrefourSA işçisi direndi ve sermayenin istibdadını yendi!

12 Ağustos günü CarrefourSA’nın Esenyurt’taki deposunda DGD-SEN işyeri temsilcilerinin işten atılmasına DGD-SEN üyesi 300 işçisi fiili greve giderek cevap verdi. İşçiler geçinemedikleri için 5 bin TL zam talep ediyor, depodaki kötü çalışma koşullarını ve hayati tehlike yaratacak iş güvenliği sorunlarının çözülmesini, nihayet tüm bu sorunların ana kaynağı olan taşeron sisteminin kaldırılmasını istiyordu. CarrefourSA şirketinin sahibi Sabancıların işçilerin haklı talebine cevabı fiili greve giden işçileri işten atmakla tehdit etmek ve devletin polisini yardıma çağırmak oldu. İşçiler tehditlere ve baskılara boyun eğmeden, birliklerini bozmadan, sendikalarına sahip çıkarak 17 gün sürdürdükleri direnişlerini zaferle sonuçlandırdı.

İstibdadın fotoğrafı: AKP’ye yandaş Sabancı, CHP’li taşeron, sermayeye kalkan olup işçiye vuran polis!

Sabancı’nın işçi düşmanlığındaki ortağı, CarrefourSA depolarında taşeron şirket olarak faaliyet gösteren DGR şirketi. Bu şirketin sahibi olan Gürsel Doğru, Tez Koop-İş sendikası eski Genel Başkanı olan ve CHP’nin Esenyurt Belediye Başkan aday adayı Engin Doğru’nun kardeşi. Son dönemde AKP iktidarına olan yakınlığı ve bilhassa kaptığı enerji ihaleleriyle öne çıkan Sabancı sarı sendikacı ve CHP’li taşeronu ile Türkiye’deki sermaye cephesinin temsili bir fotoğrafı gibi.

Sendika temsilcilerini işten atan Sabancı ve taşeronu suç işliyordu. İşçiler ise DGD-SEN’e üye olarak anayasal haklarını kullanmıştı, gördükleri zulüm karşısında yine anayasal ve yasal güvence altında olan işten kaçınma haklarını kullanmaktaydı. Ancak devletin polisi her zaman sermayeyi kolladığı gibi yine hakkını arayan işçilere karşı suç işleyen Sabancı’nın imdadına koşmakta tereddüt etmedi. İşçilerin direnişini ilk andan itibaren abluka altına aldı. Polis ablukası işçilerin günler boyunca çeşitli CarrefourSA mağazalarında ve AVM’lerde yaptığı eylemlerde de devam etti. Nihayet Zeytinburnu’nda Olivium AVM’nin önünde işçileri darp ederek, başını kaldırıma bastırarak ve ters kelepçe yaparak gözaltına aldı. Polis AKP’li CHP’li demeden sermayeye kalkan oldu, daha önce kime oy vermiş, hangi partidenmiş gözetmeden hakkını arayan işçiye saldırdı. Polis de bu tavrıyla Türkiye’deki istibdad rejiminin sınıf karakterinin temsili bir fotoğrafını sunmuş oldu.

İşçiler direne direne kazandı!

CarrefourSA işçisinin tüm baskılara karşı ortaya koyduğu direniş, emekçi halktan ve sürmekte olan diğer işçi mücadelelerinden yoğun bir destek aldı. İşçiler gördükleri baskılar karşısında yılmadı, gözaltından çıktıkları gibi direnişe kaldıkları yerden devam ettiler. Nihayet fiili grevin 17. Gününde atılan işçiler geri alındı. Tüm CarrefourSA işçilerine yüzde 10 zam yapılması ve depolarda taşerona son verilerek işçilerin kadroya alınması kabul edildi. DGD-SEN öncülüğünde CarrefourSA işçileri direne direne kazandı!

DGD-SEN CarrefourSA direnişi kazanım açıklaması