Bursa’dan bir tekstil işçisi: İşçiden işçi düşmanı iktidara destek yok!

Eski bir ülkücü işçi olarak, yıllarca MHP’ye oy vermiş biri olarak, ülke seçimlere giderken iktidarın işçi düşmanı tavırları, MHP’nin bu politikalarda AKP’ye ortak olması benim gibi bir sürü insanı MHP’den uzaklaştırdı. Şimdi siyasete emeğin hakları açısından bakmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Ağustos 1999 Gölcük depreminin yarasını daha sarmadan 9 Eylül 1999’da bir gecede emeklilik yasası çıktı. Bu yasayla ilk önce yaş şartı getirildi ve bu yasadan önce kademeli prim, 2008 de ise aylık bağlama oranı değişti (ABO). ABO yüzde 70’den yüzde 30’a düşürüldü. Benim gibi EYT’lilere karşı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçimi kaybetsem de bu işte yokum demişti. Nereden türediler bunlar demişti. Ve 2023 seçimleri öncesi ekonomik kriz ve hayat pahalılığı yüzünden oy kaybedince EYT çıkarma kararı almak zorunda kaldı. Bakan Bilgin 1999 öncesi haklar nasılsa onu vereceğiz dedi. O zaman emeklilik şartı 25 yıl 5000 gün idi, millet bu şartlara göre askerlik ve doğum borçlanması yaptı, kimi kredi çekti, kimi borç buldu, kimi elindekileri satarak primleri 5000 güne göre ödedi, yasa meclise geldiğinde herkes sadece yaş şartının kalktığını gördü, kademeli prim aynen devam ediyor. Bu durumda çok kişi mağdur oldu, insanlar şimdi emeklilikte prime takılıyor ve iktidar partisinin işçi için en önemli olan bu yasayı bile beceremediğini gördük. EYT bitti ama EPT olarak devam edecek gibi duruyor.

2023 seçimlerine girerken iktidar partisi yıllarca yaptığı hataların sonucunu bize çektirmekte. Bunların başında hayat pahalılığı ve ekonomik sıkıntılar geliyor. Özellikle birçok insanımızı kaybettiğimiz yüzyılın depreminde zaten sınıfta kaldılar, Kızılay gibi bir kurumun parayla çadır satması bardağın taşmasına sebep oldu. İktidar asgari ücrete ve emeklilik ücretine bir iyileştirme de getirmedi, sadece en düşük emekli maaşına zam yaptı. EYT’yi çıkarması kimseyi tatmin etmedi.

Cumhur ittifakının seçimlere girerken işi zor. YSK üçüncü kez Erdoğan’ın aday olmasını kabul etti. Bu da usulsüzdür, Anayasa’ya aykırıdır. Yine adaleti yok saydılar. Bu ve bunun gibi birçok politika sebebiyle bu işçi ve halk düşmanlarına oy da destek de yok!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Nisan 2023 tarihli 163. sayısında yayınlanmıştır.