Bursa OYAK Renault’dan bir işçi: Kriz derinleşiyor, işçi ve emekçilerin öfkesi büyüyor!

Bursa OYAK Renault’dan bir işçi: Kriz derinleşiyor, işçi ve emekçilerin öfkesi büyüyor!

OYAK Renault fabrikasında üretimde duruşlar azalmaya başladı. Yeni siparişlerin alınmasıyla birlikte üretim hızlanmaya başladı. Önümüzdeki haftadan itibaren gece vardiyaları pazar günleri mesaiye kalacak. Yeni Dacia projesi çalışmaları devam ediyor. Yakın zamanda üretime başlanacak.

Sendikalar 1 Mayıs’ta nerede olacaklarını açıkladılar. DİSK İstanbul başta olmak üzere birçok ilde kutlayacağını açıkladı. Hak-İş Kocaeli’nde, Türk-İş Bursa’da kutlayacaklarını açıkladılar.

İşçilerin alım gücünün her gün düştüğü böylesi bir süreçte kutlanan 1 Mayıs birleşmek için önemli bir imkândı. Ama sendikalar acil talepler etrafında birleşmek yerine ayrı kutlama tercih etti. Bu 1 Mayıs gösterdi ki işyerlerine dayanmayan, işyerlerinde örgütlenmeyen 1 Mayıs çalışması alana işçi kitlesi taşıyamıyor. Bunu yapmayan sendikalar haliyle 1 Mayıs’a da temsili katılıyor.

Sendikaların bu 1 Mayıs’ta öne çıkardığı taleplere bakıldığında farklı alanlarda kutlama kararı alsalar da genel olarak ortaklaştıklarını söylemek mümkün. Vergide adalet, yoksulluk ve hayat pahalığına karşı mücadele, sendikalaşmanın önündeki engellerin kaldırılması gibi çeşitli talepler üç işçi konfederasyonu açısından da öne çıkarılan taleplerdi. Ortaya konulan taleplerin işçiler içerisinde tartışılarak işçilerle belirlenmesi, işçilerin katılımı için çaba sarf edilmesi, her fabrikayı 1 Mayıs alanına çevirme, fabrikalarda hazırlık ve örgütleme yapılmadı.

Dünya genelinde yoksulluk ve baskılar büyüyor, emperyalist savaşın alevleri gün geçtikçe yayılıyor. Kapitalist sömürü düzeninin yarattığı sorunlar, krizler derinleşiyor. İşçi sınıfı ise kapitalist sömürüye karşı mücadele etmekten, birlik olup alanlara çıkmaktan vazgeçmiyor. İşçi sınıfının uluslararası birlik, dayanışma ve mücadele günü olan 1 Mayıs’ta da dünyanın dört bir yanında işçiler ortak talepleriyle alanlarda yerini aldı. Krizin faturasını patronlar ödesin diyen, haksız ve emperyalist savaşlara, baskıcı rejimlere hayır diyen milyonlarca işçi, emekçi kadın ve genç kapitalist düzene olan öfkelerini dile getirdi.

Bursa OYAK Renault’dan bir işçi

Bu yazı Gerçek gazetesinin Mayıs 2024 tarihli 176. sayısında yayınlanmıştır