BBC İstanbul bürosunda grev var!

BBC İstanbul bürosunda grev var!

İngiliz medya devi BBC’nin Gümüşsuyu’nda bulunan İstanbul bürosunda çalışan 12 basın emekçisi, patronun işyerinde yetkili sendika Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile masaya oturmaması üzerine 14 Ocak’ta greve başladı. Büroda çalışan basın emekçilerinin tamamının katıldığı grev, patron masaya oturana kadar ve yüksek enflasyon karşısında eriyen ücretler telafi edilene kadar devam edecek.

BBC, basın emekçilerinin maaşını enflasyona ezdiriyor!

BBC, İngiliz devletine ait, Türkiye’nin TRT’si diyebileceğimiz ancak dünya çapında faaliyet gösteren, onlarca ülkede ofisi olan, yıllık milyarlarca dolar kazanan uluslararası bir yayın kuruluşu. Dünya çapında küçülmeye gitme kararı alan şirket, binlerce işçisini işten çıkarırken İstanbul ofisinde de maaşları yüksek enflasyona ezdirerek maliyetleri kısmayı hedefliyor. Bu politikasını bir süredir sürdüren BBC en son 2020’de resmi enflasyon %14 iken ücretlere %7 zam yapmıştı.

Basın emekçileri yıldan yıla eriyen ücretlerini telafi etmek ve yeni sosyal haklar almak için 2021 yılında TGS’de örgütlendiler. Yetkili sendikayla toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlaması gerekirken BBC, sendikayı henüz muhatap almış değil. Resmi enflasyonun %36, gerçek enflasyonun ise %80’i aştığı Türkiye’de, BBC resmi enflasyonun dahi aşağısında tekliflerde bulunuyor. Sterlinin, Türk lirasına karşı son 1 yıl içinde %50’nin üzerinde değer kazanması, basın emekçilerinin istediği zammı BBC’nin rahatlıkla karşılayabilmesi demek olsa da dev şirket masaya bir türlü oturmuyor. Bu dayatmayı kabul etmeyen basın emekçileri geri adım atmıyor ve sendikaları TGS aracılığıyla grevlerini kararlılıkla sürdürüyor.