Zafer Yatağan işçisinin!

Yatağan Termik Santrali işçileri, işyerlerinin özelleştirilmesi kapsamında gerçekleştirilecek olan ihaleyi durdurmak için harekete geçti. Aslında her şey 10 Ocak günü bazı özel firma temsilcilerinin Yatağan Termik Santrali'nin bazı bölümlerinin(özellikle kömürle ilgili istasyonlarının) özelleştirilmesi için gerekli ihalelere başvurmak  ve de olası ihale öncesi keşifte bulunmak isteyen firma heyetini santralden içeri almak istemeyen işçilerin direniş süreciyle yeniden alevlendi. Santralin önünde dönüşümlü bekleyen işçiler ayrıca gece-gündüz olası tehlikelere karşı direniş çadırı da kurmuşlardı.

Fakat 14 Ocak 2013 Yatağan işçileri için kritik bir gündü. Santralin özelleştirilmesi için ihaleye başvuracak firma heyetinin niyetini engellemek isteyen Yatağan işçileri sabahın çok erken saatlerinde Milas'a bağlı Yeniköy Termik Santrali kapısında kitlesel bir gövde gösterisine prova yapıyorlardı. Muğla merkez ve Muğla'nın ilçelerinden gelen çeşitli sendika ve siyasi partiler, üniversite öğrencileri ve Yatağan işçilerini yalnız bırakmak istemeyen Yatağan halkının da katılımıyla kitle 1000 kişiyi geçti. Maden-İş, Tes-İş yöneticilerinin ve İl, İlçe Belediye başkanlarının kitleye moral vermek için yaptıkları konuşmalar sık sık 'Gün Gelecek Devran Dönecek, AKP Halka Hesap Verecek', 'Yatağan İşçisi Kazanacak', 'Yatağan İşçisi Direnişin Simgesi', 'Direne Direne Kazanacağız', 'Yatağan İşçisi Ölümüne Direnir', 'İşçilerin Birliği Sermayeyi yenecek'  sloganlarıyla kesildi.

Yapılan kürsü konuşmalarında Yatağan Maden-İş ve Tes-İş Şube başkanları kısaca 'Bir sloganımız var: Gemileri yaktık buradan dönüş yok, burası son duraktır,  yıllardır burayı patronlara peşkeş çektirmeyeceğimizi anlayamadılar, ama bizler bugün bu ihaleyi de durduracağız. Damlayan su taşı deler, bu kararlılıkla mücadelemizi kazanacağız' mesajını dile getirdi.

Eylemin en hareketli anları Maden-İş Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin'in ihale salonuna gidiyoruz demesiyle başladı.  Santral kapısında barikat kuran jandarma bir anda içeri girmek isteyen yüzlerce işçiye karşı engel olamadı. Barikatları aşan  işçilerin gözaltına almasını engellemek isteyen bazı üniversite öğrencileri ise kısa bir süreli gözaltına alınıp darp edildikten sonra serbest bırakıldı. Barikatları aşan işçilere engel olamayan Jandarma kuvvetleri ise yarım saat içinde bölgeye yaklaşık 50 araçlı bir konvoyla takviye yaptı. En ilginç anlar ise komutanların barikatların aşılmaması için rütbesiz askerlere verdiği emirlerde askerlerin tedirginlik göstermesiydi. Bazı rütbesiz askerlerin ağladığı gözlendi.

Saat 15.00'e doğru gelindiğinde ise kitlenin yarısı Santralin içinde ihale yapılan salonun önünde, yarısı ise santral kapısında bekleyişteydi. sendika yöneticilerinin kapıda bekleyen kitleyi telefonla bilgilendirmesi herkesi bir anda sevince boğdu: İhale iptal edilmişti. Kitle tekrar toplanıp mücadelesini tekrar lehine sonlandırdığına dair sendika yöneticilerinin konuşmalarını dinledi. Eylem saat 15.30'da sona erdi.