Uyar Madencilik işçilerine tazminatları ödenmeye başlandı

2002-2013 yılları arasında Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren Uyar Madencilik’te çalışan, maden ocağı kapandıktan sonra kıdem-ihbar tazminatları, iş kazası-ölüm tazminatları ödenmeyen 952 maden işçisi mücadele sonucu hak ettikleri tazminatlarını ve diğer haklarını almaya başladı.

12 Ekim 2020’de, Ankara’ya yürüyüşe geçerek tazminat sorunlarının çözülmesini isteyen madencilere gelinen süre içerisinde çeşitli bakanlıklar düzeyinde sözler verilmiş fakat verilen sözler tutulmamıştı. Madenciler kendilerine verilen sözü hatırlatmak için sık sık uyarı eylemleri gerçekleştirmiş, TBMM’ye yaptıkları yürüyüş engellenmiş ve Ankara girişinde günlerce kaldırımda yatmışlardı. Bağımsız Maden-İş öncülüğünde yürütülen bu mücadele devam ederken, Ankara’dan Soma’ya dönüşte yaşanan trafik kazasında Bağımsız Maden-İş Sendikası Genel Başkanı Tahir Çetin ve Uyar Madencilik’te çalışırken ölen babasının hakkı ve diğer madenciler için mücadele eden Ali Faik İnter  hayatlarını kaybetmiş, madenciler bu mücadele uğrunda işçi önderlerini yitirmişti. 

Gelinen aşamada Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) tarafından yayınlanan listeyle birlikte tazminat ve başka alacakları olan 952 maden işçisine ödeme yapılmaya başlandı. Bağımsız Maden-İş Sendikası yaptığı açıklamayla listede ismi olmayan madenciler için görüşmelerin sürdüğünü, bütün madencilerin hakkını alana kadar mücadelenin devam edeceğini duyurdu.