Trelleborg grevinin kazanımı işçinin makus talihini değiştirdi

Trelleborg grevi 44. gününde kazandı

Gebze’de bulunan Petrol-İş’te örgütlü Trelleborg grevi 44. Gününde (22 Ocak Çarşamba sabaha karşı) kazanımla sonuçlandı. Trelleborg işçileri grevin son gününe kadar kararlılıklarını yitirmediler, soğuğa, zorlu koşullara ve baskılara karşı direndiler, sonunda da kazandılar. Grevin son haftasına girilirken ekonomik olarak sıkıntıları artmaya başlayan patron tarafı yeni önerilerle masaya gelmeye başladı. Ancak müzakereler ilerlerken ve şirketin merkezi olan Fransa’dan da yetkililer Türkiye’ye gelmişken patronlar yanlarına bir başka gücü daha aldılar.

İktidar yine patronun yanında yer aldı

Görüşmelerin sürdüğü son günde kaymakamlık yani iktidar polis güçlerini devreye sokarak işçiler üzerinde baskı kurmaya başladı. Şirketin işletmelerinin birindeki çadırı kaldırmaya ve ana fabrikadaki ateşi söndürmeye yeltendiler. Soğuk havanın en keskin şekilde hissedildiği bir günde bunu yapan polisin elbette ki yasaları uygulamak ya da kamu düzenini sağlamak gibi bir derdi yoktu. İşçiler karşısında bileği bükülen patrona uzanan bir yardım eliydi söz konusu olan. Eğer masadan anlaşma çıkmazsa baskıların artarak devam edeceği mesajı veriliyordu.

Grev ateşini harlayan işçiler sözleşmeyi söküp aldı

Ancak Trelleborg işçileri grev ateşini harlayarak bu baskılara cevap verdiler. Masada müzakere edenlerin arkasına tüm işçilerin iradesini koydular ve sonunda sözleşmeyi imzalayarak masadan kalktılar. İmzalanan sözleşmede ilk 1.5 yılı için %34, ikinci altı ayı için enflasyon + 2 puan, grevde geçen süreler için 2150 lira ödenmesi ve grevde geçen süreler için ikramiyelerin tam olarak verilmesi kararlaştırıldı.    

Bu grev hepimizin kazanım hepimizin

Devrimci İşçi Partisi, Gerçek Gazetesi ve Metal İşçisinin Sesi olarak ilk gününden itibaren kendi mücadelemiz olarak görüp destek verdiğimiz Trelleborg işçilerinin kazanımı tüm işçi sınıfına örnek oldu. Özellikle de yaklaşan MESS grevleri öncesinde metal işçilerine ayrıca Darıca’da direnişlerini sürdüren VİP Tekstil işçileri ile Çayırova'daki Şok Depo işçilerine de moral verdi.

İşçinin makus talihini değiştiren grev

Trelleborg grevinin kazanımının bir başka önemli özelliği daha var. Tüpraş’tan başlayan, kamu işçilerinin sözleşmeleri ve kamu emekçisi/memur toplu görüşmeleriyle en son olarak da asgari ücret rezaletiyle devam eden, sermayenin dayatmalarının devletin baskısı ve sendika bürokratlarının ihanetiyle kabul ettirildiği silsile, başka bir ifadeyle işçinin makus talihi Trelleborg’la birlikte kırılmıştır. Şimdi sıra metal işçilerindedir. Ekmek ve hürriyet mücadelesi büyümekte ve yeni zaferler vadetmektedir!