Tariş işçisi baskı, işten çıkarma, gözaltılara karşı direnişte

Tariş işçileri direnişte

6 Ekim günü İzmir’in Çiğli ilçesinde bulunan Tariş fabrikasında DİSK'e bağlı Gıda-İş Sendikasına üye olan 7 işçi işten çıkarıldı. Tariş işçileri işten çıkarmalara karşı eylem başlattı. İşçilerin eylemine polis saldırarak 64 işçiyi gözaltına aldı. Gözaltına alınan işçiler gecenin geç saatlerinde serbest bırakıldı.

Gıda-İş sendikası ve işçiler 7 Ekim’de işten çıkarmaları ve gözaltıları protesto etmek için Tariş Fabrikası önünde buluştu. Basın açıklamasını DİSK/Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptı. Basın açıklamasında, işçilerin gözaltına alınmasına değinen Aslan, "iki kez Tariş'le görüşme talep ettik. Onlar, 'Biz sendikalı işçi istemiyoruz' dedi. İşçiler istifaya zorlanırken, yasalar neden uygulanmıyor? Bu yasalar hep işverenlerden yana mı olacak?" diye sordu.

Tariş fabrikasında 5 ayı aşkın süredir örgütlenme çalışması yürüttüklerini belirten Aslan, "İşçiler yasal haklarını kullandı. Talebimiz insanca yaşamaya yetecek bir ücrettir. Sendikanın tanınmasını ve toplu sözleşme yapılmasını istiyoruz. Atılan işçiler işe geri dönene kadar fabrika önünden ayrılmayacağız. Sendika haklarını kullandıkları için cezalandırıldılar" dedi.

Daha sonra söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı talepleri kabul edilmediği takdirde Tariş ürünlerini boykot çağrısında bulunacaklarını dile getirdi. Basın açıklaması slogan ve alkışlarla sona erdi.

Tariş işçilerinin örgütlenme hakkına yapılan bu saldırı, kriz döneminde haklarını korumak isteyen tüm işçi sınıfına yapılmış bir saldırı olarak görülmelidir. Bugün bu saldırılar sadece DİSK’i hedef almıyor. Başka konfederasyonlara bağlı sendikalar da örgütlenme sürecinde benzer saldırılara maruz kalıyor. Bu saldırılar, ortak bir mücadelenin yükseltilmesinin ve birleşik bir işçi cephesinin inşasının önemini bir kez daha göstermektedir.