Sendika düşmanlığına, tacize ve sömürüye karşı Alba direnişçileri ile dayanışmaya!

alba

Kocaeli Çayırova’da bulunan Alba Plastik fabrikasından üç işçi içeride yaşanan taciz olayına karşı toplu bir şekilde şikayetçi oldukları için yönetimle yaşadıkları sorunların ardından 17 Ağustos’ta işten atıldılar. Fabrikalarında aylardır kadın işçilere sayısız taciz vakası gerçekleşiyordu ve tüm uyarılara rağmen yönetim bu konuda hiçbir önlem almadı, sadece o kişinin bölümünü değiştirdi.

Taciz vakalarına sessiz kalamayan işçiler tepkilerini gösterdiler. Bu olay ardından iki yıldır Alba’da çalışan iki işçi idari binaya çağırılıp performans düşüklüğü sebebiyle işten atıldı, ardından üretime dönüp bekleyen arkadaşlarına haber vermek istediklerinde güvenlik onları engellemek için müdahale etti. Güvenlik işçilerin üzerine yürürken gören bir başka işçi olaya dahil olup arkadaşlarını korudu. Bunun ardından o işçi de Kod-29’dan atıldı.

Direnişçiler işten atılmalarının sebebinin performans düşüklüğü olmadığını çok iyi biliyorlar. Alba patronu örgütlü işçinin gücünü diğer fabrikası olan Alba Kalıp’tan biliyor. Alba Kalıp’ta sendikanın yetki belgesi geldiğinde işçi çıkarmaya çalışan patron, karşısında işçilerin birliğini görünce geri adım atmış ve işten çıkardığı işçiyi işe geri almak zorunda kalmıştı. İşte bu yüzden her türlü örgütlü harekette fırsat kollayıp mücadeleye darbe vurmak, kendince yılanın başını küçükken ezmek istiyor. Fakat Alba işçileri haklı mücadelelerinden vazgeçmiyorlar.

Tacize, mobbinge, sömürüye karşı tek çözüm örgütlü mücadele! Alba Plastik’ten atılan işçiler fabrikalarının önünde direniyor, mücadeleden vazgeçmiyorlar. Yaşasın Alba işçilerinin onurlu mücadelesi!

 

Bu yazı Gerçek gazetesinin Eylül 2021 tarihli 144. sayısında yayınlanmıştır.