Sarkuysan'da Koronavirüs çıktı işçiler üretimi durdu

Sarkuysan'da Koronavirüs çıktı üretim durdu

Gebze'de bulunan Sarkuysan fabrikasında rahatsızlıkları dolayısıyla hastaneye kaldırılan işçilerden ikisinde Koronavirüs tespit edilmesi üzerine işçiler fabrikada üretim durdurdu. Birleşik Metal-İş Gebze Şubesi geçtiğimiz günlerde Sarkuysan fabrikasını gerekli önlemlerin alınmaması halinde şalterin ineceği konusunda uyarmıştı. Aynı bölgede bulunan Cavo ve Fontana fabrikalarında da geçtiğimiz günlerde işçiler üretimi durdurmuşlardı.

Sarkuysan yönetimi gerekli önlemleri almadığı gibi şimdi de meşru eylem yapan ve yasal haklarını kullanan işçileri tehdit ediyor. Şirketin işçileri tehdit eden mesajında kan donduran ifadeler var. "Virüs işten kaynaklanan bir tehlike değil" diyerek hukuki işlem yapacaklarını söylüyorlar.

6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası'nın 13. Maddesi işçilere ciddi ve yakın tehlike karşısında çalışmaktan kaçınma yani iş bırakma hakkı vermiştir. Aynı yasanın 4. maddesi de riskleri öngörmek ve ortadan kaldırmak hususunda işvereni sorumlu kılmıştır. Koronavirüs hastalığına yakalananların temas kurduğu insanların karantinaya alınması uygulaması ortada iken, muhtemelen fabrikada tespit edilenden çok daha fazla işçiye virüs bulaşmışken, beraberce çalışmakta olan işçilerin üretimi sürdürmeye zorlamak hukuka da, ahlaka da, insanlığa da aykırıdır.

Önlem almayan Sarkuysan yönetimi üretimi durduran işçileri tehdit etti