Ravago’da toplu iş sözleşmesi imzalandı

İzmir Aliağa Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ravago Petrokimya’da Ocak ayından bu yana sürdürülen toplu iş sözleşmesi görüşmeleri 7. oturumda tıkanmış, Petrol-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikaya 22 Nisan'da grev ilânı asılmıştı. Kapanma nedeniyle 5 Mayıs’ta yapılması planlanan görüşmenin gerçekleştirilememesi üzerine görüşme takvimi yeniden belirlendi. Toplu iş sözleşmesi belirlenen grev tarihinden bir gün önce yani 25 Mayıs'ta imzalandı.

Sözleşmede işçilerin en önemli talepleri çalışma saatlerinin düşürülmesi ve sözleşmenin 2 yılda bir yapılmasıydı. İzmir Aliağa ve Kocaeli Gebze’de toplam 400 işçiyi ilgilendiren görüşmelerde, Ravago’yu temsilen KİPLAS (Türkiye Kimya Petrol Lastik ve Plastik Sanayii İşverenleri Sendikası) da alışık olduğumuz üzere tıpkı MESS gibi 2 yılda bir imzalanan toplu sözleşmeleri 3 yılda bir yapma ısrarını son ana kadar sürdürdü. 10 yıllık bir süreyi baz aldığımızda şu anki koşullarda 5 kez toplu sözleşme imzalanacakken, sözleşme süresinin 3 yıla çıkarılması, 10 yılda 3 sözleşme anlamına geliyor. Bu da işçilerin aldıkları ücret zamlarının bir sonraki sözleşmeye kadar yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı karşısında ezilmesi anlamına geliyor. Görüşmelerin başından beri işçiler de bu tehlikenin ciddiyetinin farkındaydı ve sözleşme süresi, toplu sözleşmenin kırmızı çizgisi olarak öne çıkmıştı.

Salgının başından beri durmaksızın çalışan işçiler, üretim rekorları kıran fabrikada haftalık çalışma saatinin 45’ten 40 saate düşürülmesini ve ek vardiya ile işe alımların yapılmasını istiyordu. Ne var ki sözleşmede işçilerin salgın gereği çalışma saatinin haftalık 45'ten 40 saate düşürülmesi talebi kabul edilmedi. Buna karşılık KİPLAS'ın Ravago dışında PETKİM, STAR, TÜPRAŞ rafinerilerinde yaptığı 3 yıllık sözleşme dayatmasından ise vazgeçildi. Sözleşmede imzalanan diğer maddeler; ücret zammının 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren brüt 1.400 lira, ikinci yıl ise enflasyon +2 puan zam ile işçilere verilen çeklerin 1.500 liradan 2.000 liraya çıkarılması şeklinde.