Nestle işçisi ile röportaj: “Biz iş başı yaparsak yarınlarımıza daha güzel çalışma şartları bırakmış olacağız”

Nestle işçilerinin mücadelesi Bursa’da altı ayı aşkın süredir devam ediyor. İşe iade davalarını kazanan işçiler, iş başı yapana kadar direnişi bırakmamakta kararlı. Direnişteki işçilerden Uğur Çalık’la yaptığımız röportajı aşağıda okuyucularımıza sunuyoruz.

Gerçek: Son süreçten kısaca bahsedebilir misiniz? Yapmış olduğunuz bir haftalık eylemden sonra ne gibi gelişmeler oldu?

Uğur Çalık:13 arkadaşımızın işe iade davası, işe iade şeklinde sonuçlandı ve adalet hukuksal anlamda yerini buldu. Davaları işe iadeyle sonuçlanan 13 kişilik grupta ben de varım. Biz 180 günü aşkın süredir adaleti istedik; işçi kesiminin zulme uğramasını her platformda tepkiler ile açıklamalar ile protesto ettik ve iş başı yapana kadar da devam edeceğiz. Bir haftalık eylemlerden sonra Türkiye ve dünya kamuoyu sesimizi duydu. Gerek gözaltına alınmalar, gerek diğer demokratik kitle örgütlerinden gelen destekçilerimiz davamızda ne kadar haklı olduğumuzu bir kez daha ortaya koymuş oldu. Herkese bize vermiş oldukları desteklerden dolayı şükranlarımı sunuyorum.

Gerçek: Nestle yönetiminden baskılar var mı?

Uğur Çalık:Aslında bu konuda eğer içeride çalışıyor olsaydım çok daha saydam olan gözlemlerimle cevap vermek isterdim. Fakat bize destekleri olan, her zaman yanımızda olan, çalışan arkadaşlarımızdan öğrendiğimiz kadarıyla baskılar dolaylı olarak, yani aba altından sopa göstermeler olarak devam ediyor. Anlamsız şeylere savunma alıyorlar. Sendika değiştirmiş arkadaşlara ve sendika değiştirmeye sıcak bakmayanlara bile işverenin ve işverenle arası iyi olan işçilerin baskı yaptığını çok iyi biliyorum.

Gerçek: İçerideki arkadaşlarınızdan destek verenler var mı, varsa nasıl?

Uğur Çalık:Evet, kesinlikle bize destek olan arkadaşlarımız var. Aslında bize destek olmayı isteyip de bu baskılar yüzünden çekinen ve korkutulan arkadaşlarımız da var. Desteklerini ise iş dışı zamanlarını bizimle geçirerek gösteriyorlar. Maddi ve manevi bize yardımcı olmaya çalışıyorlar. Haklı davamızı gönülden destekliyorlar.

Gerçek: İşe iadesi kabul edilen arkadaşlarınız oldu, bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce Nestle işvereni bu kararı uygulayacak mı?

Uğur Çalık:Bizim tek hedefimiz iş başı yapmamız ve Türkiye işçi sınıfının kazanmasıdır. Yıllardır verdiğim emek ve çabalarım görmezden gelinemez. Hukuken kazanmamız çok anlamlı ve manidar. Kesinlikle göz ardı edilemez. Ayrıca şunun altını çizmek isterim ki dünyada her şey para değil. Yarın bu fabrikada ve diğer fabrikalarda bizim çocuklarımız, yakınlarımız çalışacak.  Bugün biz kazanırsak, iş başı yapmış olursak, yarınlarımıza daha iyi bir gelecek, daha güzel çalışma şartları bırakmış olacağız. Tek hedefimiz iş başı yapmak. İçerideki yıllarca çalıştığımız arkadaşlarımızı, işimizi ve makinelerimizi özledik.

Gerçek: Bundan sonra ne yapmayı düşünüyorsunuz?

Uğur Çalık:İşe iadesi olan arkadaşlarımız oldu ve daha davası sonuçlanmamış arkadaşlarımız da var. Biz biliyoruz ve temenni ediyoruz ki tüm arkadaşlarımızın dava süreci aynı şekilde sonuçlanacak. 28 kişilik işçi kıyımını Nestle, sözde sadece işçi sendikası olan, aslında tamamen işçiler üzerinden bir ticarethaneye çevrilmiş, işçilerin söz hakkını hiç umursanmayan Öz Gıda İş sendikasıyla birlikte gerçekleştirdi. Umuyoruz ki bu yaptıklarının farkına varacak ve bizi işbaşı yaptıracaktır. Buradan Türkiye işçi sınıfına bir kaç kelime söylemek istiyorum: İşçi sınıfı artık gücünün farkına varsın. Dayatmacı sendikacılıktan, patron sendikacılığından hiçbir işçiye fayda gelmediği gibi işçi çıkarılmalarında Öz Gıda İş sendikası aynı işveren gibi davranarak başrol oynuyor. Hem kazançlarını işçiden emekçiden sağlayacaklar hem de işçi kıyımlarında başrolü alacaklar. Yok böyle bir dünya, bunun böyle gitmesine daha fazla izin vermeyelim!

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Ocak 2015 tarihli 63. sayısında yayınlanmıştır.