Mahkemeleri kazanan ve işbaşı yapmak isteyen Cargill işçilerinden fabrika önünde direniş ve kararlılık mesajı

Cargill 846. gün basın açıklaması

Cargill işçileri ve Tek Gıda-İş sendikası direnişlerinin 846. gününde sınıf dostlarıyla birlikte fabrikanın önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. 846 gün önce sendikaya üye oldukları için işten atılan Geçen zaman zarfında son derece uzun süren mahkeme süreçlerinde, işçiler hem yerel düzeyde hem de istinafta kazanmış olmalarına, bu davalarda işe iade kararı verilmesine ve sendikal tazminat ödenmesine hükmedilmiş olmasına rağmen, Cargill yönetimi işçilere işbaşı yaptırmamakta ısrar ediyor.  Amerikan tekeli Cargill’in bu fütursuzluğuna karşı ise işçiler eylemlerinin dozunu arttırmaya karar verdiler. İlk adım olarak da Cargill’in Orhangazi’de bulunan fabrikasının önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Basın açıklamasına Devrimci İşçi Partisi de “Cargill İşçisi Yalnız Değildir! İşsize İŞ herkese AŞ, emekçi halka HÜRRİYET!” pankartıyla katıldı.

Devrimci İşçi Partisi Cargill işçilerinin direnişinde

Tek Gıda-İş adına Genel Teşkilatlanma Sekreteri İbrahim Ören’in yaptığı basın açıklamasında Cargill yönetimi mahkeme kararlarına uymaya davet edilirken, şirket yönetimi hem atılan işçileri işe iade etmesi hem de çalışan işçiler üzerinde baskılara son vermesi konusunda uyarıldı. Tek Gıda-İş örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya mahkeme kararlarını uygulatmak, işçilerin tek talepleri olan iş başı yapmalarını sağlamak için fabrikanın önünde eylemlerini sürdüreceklerini, daha sonra hem Cargill’in genel merkezinde hem de müşterisi olan şirketlerin önünde protesto eylemleri yapmaya başlayacaklarını duyurdu. Suat Karlıkaya “bu saatten sonra kimse bize şunu yapamazsın bunu yapamazsın demesin, çözüm isteyen bize değil şirket yönetimine gitsin ve mahkeme kararlarını uygulamasını söylesin” diyerek hiçbir baskıya boyun eğmeyeceklerinin özellikle altını çizdi.   

DİP adına konuşan Levent Dölek ise Cargill’in hukuk tanımazlığının arkasında devletin desteğinin olduğunu, Ayasofya ve sınır dışı operasyonlarda milli egemenlikten bahsedenlerin konu işçiler olduğunda emperyalist tekelleri desteklediğini ve Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın fiilen Cargill fabrikasında hükümsüz olduğunu belirttikten sonra Cargill işçilerinin haklarını alacaklarını ve mahkeme kararlarını uygulatacaklarını tüm Türkiye’nin boynundaki emperyalist zincirleri de işçi sınıfının kıracağını vurguladı. Levent Dölek tüm işçi sınıfını ve emekçi halkı bu bilinçle Cargill işçilerinin mücadelesini sahiplenmeye çağırdı.

Cargill işçileri ve DİP

Fabrika önündeki basın açıklaması önümüzdeki günlerde işçilerin yapacağı eylemlerin bir başlangıcı niteliğinde oldu. Önümüzdeki süreçte Cargill işçilerinin mücadelesi, işçi sınıfının kendi gündemine sahip çıkması, haklarını almak için mücadele etmesi açısından örnek olmaya devam edecek.