Kocaeli Valiliği işçiye evde kalmayı yasakladı!

Kocaeli Valiliği işçiye evde kalmayı yasakladı!

31 ilde 17 Nisan saat 24:00’den 19 Nisan 00:00’a kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağı İçişleri Bakanlığı tarafından ilan edildi. Bunun üzerine Kocaeli’de patronlar, son zamanlarda her dediklerini yapan Kocaeli Valiliğine işçileri hafta sonu da çalıştırmak için başvuruda bulundu. Geçtiğimiz haftalarda Sarkuysan, Cavo, Fontana Kalıp gibi birçok fabrikada işçilerin iş bırakmasının ardından “sehven” iş bırakmayı yasaklayan Valilik, patronların bu isteğini de geri çevirmedi. Kocaeli’de 100’den fazla iş yerine sokağa çıkma yasağı süresince tam kapasite çalışma izni verdi.

Çarklar dönecek diye işçilerin hayatı riske atılıyor

Daha önce Cumhurbaşkanı Erdoğan, defalarca Koronavirüs’le mücadelede önceliklerinin “çarkların dönmesi” olduğunu belirtmişti. Kocaeli Valiliği de bu politikayla tam bir uyum içinde çarklar dönsün diyerek patronlara izin verdi. Şu dönemde çarkların salgınla mücadelede gerekli ekipmanları üretmek için dönmesi gerekirken, Kocaeli’de çalışmasına izin verilen fabrikaların ürettikleri mallar patronlara para kazandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Yani on binlerce işçi ve işçi yakınlarının canı patronlar daha çok kâr etsin diye hiçe sayılıyor. Toplumun sağlığını ekmek almak için sokağa dökülen emekçi halk değil, on binlerce işçiyi sokaklara döken patronlar ve AKP istibdadı tehdit ediyor.

Sendikalar yine başlarını kuma gömdü

Koronavirüs salgını başladığı günden bu yana işçiler her gün işe giderken, sendikalar ise bütün mücadeleyi sanal ortama taşımış durumdalar. Patronların sahadaki saldırılarına sosyal medya üzerinden yapılan açıklamalarla cevap veriliyor hatta bazı örneklerde ona bile gerek duyulmuyor. Kocaeli Valiliğinin hafta sonu çalışmaya izin vermesinden sonra da izlenen yöntemler pek farklı değil. Birleşik Metal-İş sendikasının yaptığı yazılı itiraz dışında bu karara karşı sendikalar üç maymunu oynuyorlar: Görmedik, duymadık, bilmiyoruz!

Hayat eve sığamıyor, yaşamak için mücadele şart

Şatafatlı evlerine hayatlarını sığdıran patronlar, iktidarla el ele verip işçileri sokağa çıkma yasağında bile işe getiriyorlar. Kocaeli Valiliğinin bu kararı çok berrak bir şekilde gösteriyor ki işçilerin salgınla mücadele edebilmesi için “evde kal” demek yetmiyor. Salgından sağ çıkmak için binlerce işçinin canını hiçe sayan patronlara ve her hamlesinde patronların çıkarlarını kollayan AKP istibdadına karşı mücadele etmek gerekiyor.