Kocaeli Emek Platformu: “Patronlara sağlanan teşvikleri işçi emekçi ödüyor”

Kocaeli Emek Platformu

(16/01/2019) Türkiye’nin en önemli işçi kentlerinden olan Kocaeli’nde işçiler hayat pahalılığına ve vergi adaletsizliğine karşı sokağa çıktı. Farklı işçi ve kamu emekçisi sendikalarını bir araya getiren Kocaeli Emek Platformu, “Enflasyon farkı zam değildir, ek zam istiyoruz!” yazılı pankartla, Sabri Yalım Parkı’nda basın açıklaması yaptı. Soğuk havaya rağmen işçiler eyleme yoğun şekilde katıldı. Sendika ayrımı yapmadan, sendikalı, sendikasız, çalışan, işsiz tüm işçi ve emekçileri ayrı gayrı demeden Birleşik İşçi Cephesi’ni inşa etmeye çağıran Devrimci İşçi Partisi de eyleme destek verdi.

Platform adına basın açıklamasını Birleşik Metal-İş Kocaeli Şube Başkanı Telat Çelik yaptı. Telat Çelik, emekçilerin iğneden ipliğe satın aldığı her şey için KDV ve ÖTV ödediği yetmiyormuş gibi en düşük ücret alan işçilerin bile yüzde 20 oranında gelir vergisi ödeyecek olmasının adaletsizlik olduğunu söyledi. Telat Çelik, asgari ücretin tümden vergiden muaf tutulmasını istedi. Çelik, ayrıca 2017’de sermayenin 102 katrilyon borcunun silindiğini belirterek, her yıl milyonlarca dolar kar eden patronların hem vergi indirimlerinden yararlandığını hem de vergi kaçırdığını hatırlatarak, sermayeye verilen teşviklerin işçi ve emekçilerin cebinden çıktığını vurguladı.

Krizi biz yaratmadık bedelini ödemeyeceğiz diyen Kocaeli Emek Platformu’nun talepleri şöyle:

  • Vergi adaleti sağlanmalı, az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınmalı. 
  • Tüm çalışanlarının ücretleri gerçekçi ve en az enflasyon oranında artırılmalı. 
  • Grev yasaklarına son verilmeli ve yasa ile güvence altına alınmalı.
  • Toplu işten çıkarma yasaklanmalıdır.  
  • İflas ve konkordato durumunda hiçbir şarta bakmaksızın önce işçi alacaklarının ödenmesi sağlanmalı. 
  • Temel tüketim mallarında fiyatlar düşürülmeli
  • Özelleştirmeler derhal durdurulmalı ve kamu istihdamı artırılmalıdır

İşçilerin sık sık “vergide adalet istiyoruz!”, “patronların kölesi olmayacağız!”, “işçiyiz, haklıyız, kazanacağız!” sloganlarını attığı eylemde direnişlerine devam eden Flormar ve Kocaeli Koska işçileri için dayanışma çağrısı yapıldı.