Kale Pratt işçileri sendikal hakları için direnişte

Kale Pratt işçileri sendikal hakları için direnişte

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan, F-35 savaş uçaklarının parçalarını üreten Amerikan ortaklı Kale Pratt&Whitney fabrikasında 94 işçi işten atıldı.

Fabrika yönetimi, yaptığı düşük zam oranıyla işçilerin ücretlerini asgari ücret seviyesine indirmiş, Amerika ile yaşanan S-400 gerilimi sonrasında ise işçilere yönelik mobbing uygulamalarını arttırmıştı. Bunun sonucunda işçiler DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş sendikasında örgütlenme çalışmasına başladı. İşçiler anayasal haklarını kullanarak sendikaya üye olunca ilk önce 7 işçinin işine, hiçbir sebep gösterilmeden gece yarısı son verildi. Atılan işçiler, sendika ile birlikte fabrika önünde eylem yaptı. Atılan arkadaşlarına destek veren fabrika içerisindeki  işçiler ise birkaç gün içerisinde işten atıldı. Bu süreçte işten atılan işçilerin sayısı 94’e ulaştı. Daha sonra fabrika müdürü, atılan işçileri grup halinde görüşmeye çağırarak; sendikadan istifa etmeleri karşılığında işe tekrar almayı teklif etti. İşçilerin bunu kabul etmemesi üzerine onlara tehdit ve hakaretlerde bulundu. Sendika hakkını savunan ve bunun için mücadele eden işçiler ise Ege Serbest Bölge önünde direnişe başladı. 

25 Şubat Salı günü, sendikanın çağrısı ile DİSK Genel Başkanı ve Birleşik Metal-İş Genel Başkanı’nın katılımıyla  işçilerin direnişlerini sürdürdüğü Ege Serbest Bölge önünde bir destek eylemi gerçekleşti. Oldukça kitlesel ve coşkulu geçen eylemde, işçiler mücadelelerindeki kararlılığı eylem alanında attıkları sloganlarla, çektikleri halaylarla gösterdiler. İşçiler bu mücadeleyi sadece ücret artışı için değil, fabrika içerisinde insanca koşullarda çalışmak ve işçilerin birliğinden gelen gücü ortaya çıkarmak  için sendikal çalışma yaptıklarını ifade ediyorlar. Aynı zamanda işçiler, yapılan bu haksızlıkları asla sindirmeyeceklerinin ve anayasal hakları olan sendika hakkını kazanana kadar mücadele edeceklerinin de  altını çiziyor.