İşçi kıyımı yapan Özer Elektrik önünde direniş sürüyor

İşçi kıyımı yapan Özer Elektrik önünde direniş sürüyor

Birleşik Metal-İş sendikası Gebze Dilovası’nda bulunan Özer Elektrik fabrikasının önünde sendikalaştıkları için işten atılan 10 işçinin iadesi ve sendikal hakların tanınması için eylem yaptı. Özer Elektrik patronu 27 Temmuz günü Birleşik Metal-İş’in işyerinde çoğunluğu sağlayarak yetki başvurusu yapması üzerine 10 işçiyi işten atmıştı. 25/2. Maddeden ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davrandıkları iftirasını atarak tazminatsız olarak işçileri işten atan patron, sözüm ona işten atmanın yasaklanması olarak sunulan uygulamanın gerçek yüzünü bir kez daha göstermiş oldu. Patron hem işçilerin anayasal haklarını hiçe sayıp hem de “işten atma yasağı”nı delerken arkasında devletin tam bir desteğini buldu. İşten atmaların ardından Jandarma fabrikaya yasaları çiğneyen patrona karşı değil hakkını arayan işçileri engellemek üzere gelmiş ve bazı işçilerle sendikacıları göz altına almıştı.

Tüm bunların ardından Özer Elektrik fabrikası önünde 17 gün boyunca direnişe devam eden işçiler bugün geniş katılımlı bir basın açıklamasıyla seslerini yükselttiler. Devrimci İşçi Partisi ve Metal İşçisinin Sesi de bu eyleme katılarak özer Elektrik işçilerine destek oldu. Eylemde konuşan Birleşik Metal-İş Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu, “patronlar yasaları deliyorlar; hani işten atmak yasaktı; hani sendikalaşmak anayasal haktı; yok mu patrona bu yasaları uygulatacak bir babayiğit?” diyerek hem patrona hem de iktidara tepki gösterdi. Ayrıca Serdaroğlu, bu eylemin bir uyarı mahiyetinde olduğunu ve talepler kabul edilmezse eylemlerin artarak süreceğini vurguladı.

Özer Elektrik patronu mesai ücretlerini elden vermek gibi açık hukuksuzluklara devam ederken, işçiler üzerinde sendikadan istifa etme baskısını da sürdürüyor. Ancak fabrika önünde işçilerin yükselttiği, “yaşasın sınıf dayanışması” ve “direne direne kazanacağız” sloganları nihayetinde zaferi direnen işçilerin kazanacağını müjdelemekte.