Gebze’den bir kadın işçi: 1 Mayıs’ta emekçi kadınlar en öne!

şiddete karşı emekçi kadınlar en öne

Merhaba yoldaşlar

Ben Gebze’de kadın işçilerin yoğunlukta olduğu bir metal fabrikasında çalışıyorum. Sıkış tıkış kongrelerin yapıldığı bu dönemde biz 1 Mayıs işçi bayramında yine alanlarda olamıyoruz. Fabrikalarımızda kutlama yapmamıza da izin vermiyorlar.  Hatta bizim fabrikada 1 Mayıs gününde çalıştırılıyoruz.

Fabrika yeni taşındığı için içeride çalışan az işçi var ve sürekli girip çıkanlar oluyor. Bu yüzden bütün işler ağır olmasına rağmen çok çalışıyoruz. Geçen hafta boyunca covid pozitif çıkan arkadaşlarımızın yerine de baktık, aynı anda kendi işimizi de yaptık. Patron siparişi erteleyeceğine bizi daha çok çalıştırdı. Bir arkadaşımız iki haftadır bakır tel sarma makinasında çalışırken yırtılan tendonu iyileşmemesine rağmen aynı makinada çalışmaya devam ediyor, bu hafta ağrısından hastanelik oldu. Fabrikada herkes her akşam ne kadar ağrısı olduğunu konuşuyor, çünkü kalın bakır tellerle çalışıyoruz, kollarımız ağrıyor ve eldivenlerimiz elimizi yeterince korumuyor. Bu kadar sıkıntı çekerken müşteri mal bekliyor diye diye üzerimizde sayı baskısı da kuruyorlar. Arçelik, Aselsan, Ford gibi büyük şirketlerin tedarikçisi olduğumuz için hem hızlı yapın hem de kaliteye dikkat edin diye başımızda boza pişiriyorlar, bizim ellerimizin su toplamasını, sakatlanmaları, ağrılarımızı umursamıyorlar. 

Yoldaşlar, emekçi kardeşlerim, 1 Mayıs biz işçilerin mücadele ve dayanışma günü. Biz alanlarda olamasak da fabrikalarımızda ekmek ve hürriyet mücadelemize devam ediyoruz. Kazanılmış haklarımıza göz diken patronlara fırsat vermemek, pandeminin ve ekonomik krizin faturasını bize kesmelerine izin vermemek için mücadele ediyoruz. Fabrikamızda sendikalı olmak için çalışıyoruz. Biz işçiler bu ülkenin evde kalamayanları, pandemiye karşı en ön saflarda mücadele edenleri, çalışırken ölenleriyiz. Fabrikamızda çalışan emekçi kadınlar, hem sermayenin hem de erkek egemenliğin yükünü omuzlarında taşıyor. Bir yandan aile baskısı, hayatlarımızdaki erkeklerin baskısı ile, diğer yandan ağır iş koşulları, bu koşullara rağmen asgari ücretle geçinmek zorunda olmak, hayat pahalılığı, sendikasızlık, güvencesizlikle karşı karşıya kalıyoruz. Biz kadın işçiler bu sistemin ceremesini en ağır biçimde çekiyoruz, kapitalizme karşı mücadelenin de en ön saflarında yer alacağız! Bütün işçi sınıfının, bütün emekçi kadınların bayramı kutlu olsun! Yaşasın 1 Mayıs, yaşasın ekmek ve hürriyet mücadelemiz! Emekçi kadınlar en öne!

Gebze’den bir kadın işçi