Cargill işçileri direnişin birinci yılında ilk günkü gibi kararlı

Cargill işçileri direnişlerinin birinci yıldönümünde şirketin yönetim binasının bulunduğu İstanbul Ataşehir’deki Paladium gökdeleni önüne geldiler. Daha önce de burada eylem yapan işçiler, geçtiğimiz Eylül ayında Bursa Orhangazi’den tüm yolu yürüyerek gelmiş ve bu eylem ciddi bir ses getirmişti. 

Direnişin 365. gününde sabahın erken saatlerinde binanın önünde pankart açarak eyleme başlayan işçiler, haklı mücadelelerini mesaiye gelen emekçilere anlattılar. Saat 14’te ise desteğe gelen parti ve sendikalarla birlikte basın açıklamasına geçildi.

Cargill direnişinin ilk gününden itibaren sesini işçilerin sesine katan Devrimci İşçi Partisi olarak yine alanda yerimizi aldık. Partimiz adına DİP Genel Başkan Yardımcısı Levent Dölek bir konuşma ile işçilere seslendi. Türkiye’nin seçiminin burada Cargill işçilerinin mücadelesinde ve tüm işçi mücadelelerinde olduğunu söyleyen yoldaşımız, iktidarın patronlardan ve emperyalizmden yana tutumuna işaret ederek anayasanın Amerikan tekelinin fabrikasında geçmediğini ve bu böyle devam ettikçe Türkiye’de kimsenin adil bir seçim beklentisinde olmaması gerektiğini belirtti. Levent Dölek Türkiye’nin, geleceğinin mücadele meydanlarında belirleneceği bir döneme girdiğini vurgulayarak tüm işçileri sermayeye, emperyalizme ve istibdada karşı birleşmeye çağırdı.

Destek konuşmalarının ardından Tek Gıda-İş sendikası adına basına açıklamasını örgütlenme sekreteri İbrahim Ören yaptı. Ören, işçilerin işten atılmasının sendikal örgütlenmeyi engelleme amaçlı olduğunu, Cargill’in kota ve küçülme bahanelerinin ise gerçeği yansıtmadığını aktardı. Atılan işçilerin hepsi sendikalı olduğu halde hem bazıları kotayla ilgili NBŞ üretiminde çalışmıyordu hem de küçülüyoruz diyen şirket bu zaman zarfında üretimini arttırmış, işçileri çok daha yoğun bir tempoda çalıştırmaya başlamıştı. 

Son olarak Cargill işçilerinin yoldaşımız ve yol göstericimiz dediği, gece gündüz bu mücadeleye emeğini veren örgütlenme uzmanı Suat Karlıkaya söz aldı. Karlıkaya, çocuklarının geleceğini düşünenler için geri adım atmak gibi bir seçenekleri olmadığını söyledi ve 12 Haziran’da karar duruşmaları olduğunu ve mahkeme kararları ile yeniden burada olacaklarını açıkladı. Cargill işçilerinin fabrika önünde kurdukları çadırı şirketin merkezine taşımakta tereddüt etmeyeceğini vurgulayan Karlıkaya, merkez ofiste çalışan emekçileri de sendikaya üye olmaya ve dayanışmaya çağırdı. 

İşçiler eylemin ardından mesai bitimiyle birlikte Bursa’ya döndüler. Cargill işçilerinin mücadelesi birinci yılında aynı coşku ve kararlılıkla sürüyor. Bu haklı mücadele tüm işçilerden, emekçilerden ve halktan destek ve dayanışmanın artmasını bekliyor. Çünkü bu mücadele hepimizin.