Asgari ücret açlık sınırının üstüne! İŞARET 1900

ekonomik kriz

Koç Holding 90 milyar liraya yaklaşan cirosuyla Türkiye’nin en büyük holdingi, öyle ki Türkiye'nin milli gelirinin yüzde 8’i bir tek Koç ailesinin kontrolünde. Sabancı ailesi 26 milyarlık ciroyla milli gelirin yüzde 2’sini, Ülker ailesi, Özyeğinler, Eczacıbaşılar, Boynerler, Boydaklar, Karamehmetler, Cinerler, Sancaklar her biri milyarlarca liralık cirolarıyla milli gelirin aslan paylarını ailecek kontrol ediyorlar.

Türk-İş ve DİSK’in rakamlarına göre dört kişilik ailenin açlık sınırı Ağustos 2015 itibariyle 1.350 lira, yoksulluk sınırı ise 4.400 lira. İşçi ailesi bugün 1.000 lira ile açlık ve yoksullukla boğuşuyor. AKP’nin, açlık sınırını dahi geçmeyen 1.300 lirası bile büyük tartışma yarattı. Üstelik 2015 yılında asgari ücret dolara endekslense zaten 1.300 liraya yakın olacaktı. DİSK’in hesaplarına göre asgari ücret ekonomik büyüme oranında artsa net 1.600 lira olması gerekiyordu.

Asgari ücret AKP'nin dediği gibi 1.300 lira olursa ne olacak? O zaman 1.000-1.300 lira net ücret alan tüm çalışanların ücreti otomatik olarak 1.300 TL olmak zorunda kalır. Ancak 1.301 lira ücret alan için asgari ücretteki artışın hiçbir etkisi olmaz. Dolayısıyla da bugün 5 milyona yakın olan asgari ücretlinin sayısı belki de iki katına çıkacaktır. Asgari ücretli olanla daha yüksek ücret alan işçiler arasındaki fark kapanacaktır ama AKP'nin patron dostu ve işçi düşmanı politikaları sayesinde, bu artış alım gücünü arttırmayacak, işçiye kaşıkla verdiklerini kepçeyle alacaklardır.

Nasıl mı? AKP'nin kıdem tazminatını kaldırarak fona devrettiğini düşünelim. İşçi tazminatını patrondan değil fondan alacak.  Patron böylelikle işçilerini maliyetsiz çıkartma olanağına kavuşacak. İşsiz sayısı artacak. 1.500 lira ücret alan işçi kıdemini hiç kesintisiz fondan alsa bile tekrar ancak 1.300 liradan iş bulabilecek. Ya da kayıt dışı 1.200 lira, kim bilir? İşte böylece 1.300 lira asgari ücretin bedeli yine işçi sınıfına ödetilecek. Tabii bu tuzağa düşmez de örgütlenmeyi ve mücadeleyi büyütürsek o başka!

Asgari ücretin artırılması için işsizlik fonunun yağmalanmasına hayır! İşsizlik fonunun yönetimi işçilere! İşçilerin ücretinden kesilenlerle oluşturulan 80 milyar liradan patronlara ve patron hükümetine tek kuruş yok! Asgari ücret net 1.900 lira olmalı! Derhal!

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Aralık 2015 tarihli 74. sayısında yayınlanmıştır.