Taş-İş Der Eminönü’nde asgari ücret eylemi yaptı

Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği 28 Mayıs Pazar günü üyeleri ve destekçileri ile Eminönü’nde Yeni Camii önünde bir araya geldi. Eylemin konusu bu yıl 4 kişilik bir aile için Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen fitrenin 1.920 liraya tekabül etmesi ve bunun 1.404 liralık asgari ücretin çok üstünde oluşuydu. Eylem alanında Taş-İş Der’in bastırdığı imsakiyeler ve hurmalar dağıtılırken, konuşmalar sırasında eylem küçük bir işçi mitingine dönüştü. Eminönü’ne yolu düşen emekçi halk söylenen her söze kulak kabartıp, destek verdi, alkışladı.

Eylemde Taş-İş Der adına konuşma yapan Cemal Bilgin sık sık bir ailenin sadece yemek masrafının 1.920 lira olduğu ülkede bir emekçinin nasıl olup da 1.404 lira asgari ücret ile geçinebileceğine vurgu yaptı. Ev kirası, fatura, giyim, ulaşım, eğitim ve sağlık masraflarını karşılamaya çalışan işçilerin resmi tatiller ve hafta sonları dâhil mesaiye kaldıklarını, ailelerinin yüzünü dahi göremediklerini belirtti. En düşük ücret alan işçilerin aynı zamanda en kötü koşullarda çalıştığına da değinen Bilgin; mobbing, meslek hastalıkları, iş cinayetleri gibi tehditlerle yüz yüze geldiklerini, gece gündüz çalışırken ağır çalışma koşulları yüzünden sakat kaldıklarını ve hatta öldüklerini söyledi. En önemli meselelerden biri de şüphesiz taşeron çalışmanın yasaklanması ve kadrolu çalışma talebiydi. Taşeron işçiler kadro isterken kiralık işçi bürolarının ortaya çıkışıyla karşı karşıya kalan işçilerin mücadele etmekten başka şansı olmadığını da sözlerine ekledi.

Ramazan ayında yardım kampanyaları düzenleniyor, barış ve dostluk mesajları veriliyor, fitrelerin toplumdaki sevgi ve kardeşliği güçlendirdiği ve paylaşma bilincini canlı tuttuğu söyleniyor. Fakat Cemal Bilgin “Yardım etmenin kolay ve konforluyken yardım almanın zordur, makbul olanın kimsenin kimseye muhtaç olmadığı, el açmadığı, onuru ve haysiyetiyle yaşadığı bir toplum olabilmektir” dedi. Ardından Taş-İş Der ve DİSK Tekstil İşçileri Sendikası adına bir tekstil işçisi basın metnini okudu. Yüzlerce işçinin ve emekçinin dinlediği ya da en azından geçerken kulak kabarttığı ve bir işçi mitingi havasına bürünen eylem büyük bir moral ve gelecek için kararlılıkla sonlandırıldı.