Soma madencilerinin mücadelesi haklarını alana kadar sürecek

301 madencinin hayatını kaybettiği Soma katliamından sonra işten çıkarılan ve 5 senedir kıdem, ihbar tazminatlarını alamayan, emeklilik hakları engellenen 3500 maden işçisi adına 50 madenci ve 10 Bağımsız Maden-İş Sendikası görevlisi, haklarını almak için 5 Ekim'de Soma'dan Ankara’ya, Enerji Bakanlığı önünde sonlanacak yürüyüşe başladı. Yürüyüş iznini almalarına rağmen Manisa Kırkağaç mevkiinde valilik kararı ile yürüyüşleri engellenen maden işçileri, durduruldukları noktada çadır kurarak eylemlerine devam ediyor.

Madencilere, eylemlerinin 4. gününde Ankara’dan görüşme teklifi geldi. Bunun üzerine madencilerin ve sendika görevlilerinin oluşturduğu 5 kişilik heyet 9 Ekim 2019 günü Ankara’ya gitti. Enerji Bakanlığı ve TKİ yetkilileriyle yapılan görüşmede mağduriyetlerinin giderileceği, tazminatlarının ödeneceği hususunda sözler verildi. İkinci bir görüşme için 22 Ekim 2019 günü kararlaştırıldı. Madencileri temsil eden heyetten ikinci görüşmede sunmak üzere çözüme dair bir dosya hazırlaması istendi.

Ankara ile ikinci görüşme gerçekleşti

22 Ekim 2019 Salı günü görüşme öncesinde, Enerji Bakanı yardımcısı, orada bulunan basın mensuplarına bir açıklama yaptı. Açıklamada, 31 Aralık 2019 tarihine kadar dilekçe verildiği takdirde 2020’nin ilk altı ayı içerisinde katliamın yaşandığı Eynez Ocağı madencilerine ödemelerin yapılacağı söyledi. Ancak bu açıklama, diğer 3 maden ocağında çalışan işçilerin tazminatları henüz konuşulmadan yapıldığı için 3500 madencinin tamamının sorununun çözüldüğü algısı yarattı. Toplantı sırasında madencileri temsil eden heyet, bakan yardımcısının bu davranışlarının teşhir etti, toplantı gerçekleşmeden bu tarz açıklamaların kamuoyu nezdinde yanlış bir algı yaratacağını ifade etti. Heyet, kendilerinden istenen çözüm raporunu sunarak, tazminatı ödenecek olan madencilerin zaten SGK ve TKİ’de kayıtlarının bulunduğunu, tekrar tekrar dilekçe istemelerinin bir oyalama olduğunu belirterek tazminatların tamamının 2019 bitmeden yatırılmasını talep etti. Sunulan rapor ve talepler neticesinde 5 Kasım 2019 tarihinde nihai çözüm toplantısı kararlaştırıldı.

Madenciler kararlı: Ölmek var dönmek yok!

Sermayenin istibdadı patrona istediğini verirken, işçiye barikat kurmaya ve hakkını gasp etmeye devam ediyor. Bakanlık ve TKİ yetkililerinin beş yıl boyunca ha ödedik ha ödeyeceğiz oyalamasına karşı madenciler emeklilik ve tazminat haklarının tamamının 2019 yılı bitmeden banka hesaplarına yatırılmasını istiyor. Taleplerinin net olduğunun altını çizen maden işçileri, bu taleplerinin karşılanmaması durumunda eylemlerini sürdüreceklerini ve hatta sonuçsuz kalması halinde eylemlerinin boyut değiştireceğini söylüyor. Madenciler 5 Kasım’daki son toplantıya kadar, valiliğin keyfi ve hukuksuzca yürüyüşlerini engellediği Manisa Kırkağaç Çamı’nda nöbete devam ediyor ve en başta söylediklerini bir kez daha söylüyor; hakkımızı alana kadar ölmek var, dönmek yok!