Sibaş Gıda'da ikinci zafer! Fabrikaya sendika girdi

Sibaş

Aydın'ın Söke ilçesinde faaliyet yürüten Sibaş Gıda’da 2 yıldır devam eden sendika mücadelesi zaferle sonuçlandı. Tek Gıda-İş sendikası Sibaş’da sürdürdüğü yetki mücadelesini kazandı.

Tek Gıda-İş, Şubat 2018’de Sibaş'da çoğunluğu sağlayarak yetki hakkı kazanmıştı. Akabinde Sibaş patronları yetki tespitine itiraz davası açmış, baskı ve tehditlerle 9 işçiyi sendikadan istifa ettirmiş ve anayasal haklarını kullanarak sendikalaşan 78 işçiyi de işten atmıştı. Yerel Mahkeme ve Bölge İstinaf Mahkemesi ise 9 işçinin sendika üyeliğinden istifasını esas alarak Sibaş patronunun yetki itirazını kabul etti ve sendikanın yetki almasını engelledi. Bunun üzerine hem fabrika önünde direniş çadırı kuran hem de hukuk alanında mücadeleye girişen işçiler, yaklaşık 200 günlük çadır direnişinin ardından 2019 yılının Eylül ayında sendikal tazminat ve işe iade davalarını kazanmışlardı. Sibaş patronunun, sendikanın yetki hakkına yapmış olduğu itiraza karşılık Yargıtay, sendikanın yetkili olduğuna karar verdi. Tek Gıda-İş sendikasının yetki hakkı için verdiği hukuk mücadelesi de böylece kazanımla sonuçlanmış oldu. 

Hakları için sendikalaşan, direnen işçiler bir kez daha kazandı. Sibaş’a sendika girdi. Bu kazanımların ardından Sibaş patronları sendika ile toplu iş sözleşmesi için masaya oturacak.