ODTÜ’den akademisyenlere saldıran Erdoğan’a cevap

19 Ocak Salı günü ODTÜ Eğitim Sen ve ODTÜ öğrencileri yerleşkede düzenledikleri basın açıklaması ile üniversitelerin kuşatılmasına karşı bir eylem gerçekleştirdiler. Öğle arasında öğrenciler Hazırlık binası önünde, emekçiler Fizik önünde buluşarak Rektörlük’e yürüdüler. Sloganlar eşliğinde açıklamanın yapılacağı yere gelen emekçiler ve öğrenciler adına iki ayrı basın metni okundu. Oldukça naif bir biçimde insan hakları ihlallerinin bitmesini isteyen ve barışı savunan akademisyenlerin girişiminin Sultanahmet patlamasını bir kınama ile geçiştiren Erdoğan’dan 12 Eylül’ü aratmayacak bir tepkiyle karşılaştığının vurgulandığı açıklamalarda akademisyenlere hakaretler ve tehditler yağdırıldığı, imzacıların açıktan hedef gösterildiği ve hain, mandacı, müstemleke olmakla suçlandığı belirtildi.

Müstemleke zihniyetine sahip olma suçlaması karşısında Eğitim Sen açıklamasında şu ifadelere yer verildi: “Akademisyenleri mandacı ve müstemleke zihniyetine sahip olmakla karalayan Erdoğan'a cevabımızdır. Ortadoğu'yu bombalayan ABD ve koalisyon uçakları üniversite yerleşkelerinden değil İncirlik Üssü'nden kalkmaktadır. Siyonist İsrail'in bekçiliğini bu metne imza atan aydınlar değil sizin kurduğunuz füze kalkanı ve radar sistemi yapmaktadır. NATO adına Rusya uçağını düşüren, akademisyenlerin sözleri değil sizin emirlerinizdir. Ülkeyi Vahhabi Suud Hanedanının çıkarları uyarınca mezhep savaşına sürükleyen üniversite emekçileri değil bizzat sizsiniz. Temasta olduğumuz, durumu gözlemlemek üzere davet ettiğimiz ve bir imza metni ile ‘DAİŞ’e yardım ve yataklığa son! Kürtleri ezmeyi ve katletmeyi durdurun!’ diyen uluslararası aydınlar emperyalizmin Irak işgaline ve 1 milyon insanın ölümüne karşı çıkanlardır. Bu uluslararası aydınlar savaşı durdurmak için çabalarken sizler o sırada TBMM'yi savaştan pay kapmak için tezkere imzalamaya ikna ediyordunuz. Şu durumda mandacı, sömürge taraftarı, müstemleke zihniyetine kim sahipmiş bakalım. Burası ODTÜ, ODTÜ anti-emperyalisttir. Vietnam kasabı ABD Büyükelçisi Kommer'in arabası burada yakılmıştır. Bilimi satan savaş çığırtkanlarının Büyükelçi de olsa, Başbakan da olsa, Cumhurbaşkanı da olsa ODTÜ'de yeri olmadığını en iyi siz bilirsiniz.”!

Eylem sırasında Melih Gökçek adına fedailik yapmasıyla ünlü Beyaz TV muhabiri provokasyon yaratmaya çalıştı. Öğrenciler görüntü almasına izin vermedikleri Beyaz TV ekibini kartoplarıyla kovaladı.

Basın açıklamasının ardından Mimarlık Amfisi’nde bir panel düzenlendi. Etkinlikte Orta Doğu Öğretim Elemanları Derneği, Barış İçin Akademisyenler, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve Foto Muhabirleri Derneği adına konuşmalar yapıldı. Eğitim Sen adına yoldaşımız Mert Kükrer konuşarak iş güvencesinin gaspına karşı mücadele eden kamu emekçileri, taşeron çalışmanın kaldırılmasını savunan taşeron işçiler, kıdem tazminatının kaldırılmasını engellemek isteyen işçiler ve asgari ücretin insanca yaşayacak seviyeye yükseltilmesi için çabalayan emekçilerle birlikte mücadele ederek AKP’nin altının oyulacağını ve barışın ancak ondan sonra tesis edilebileceğini belirtti.