ODTÜ mezuniyetine işten atmalara karşı protestolar damgasını vurdu



Her yıl ODTÜ mezuniyet töreninde öğrenciler taşıdıkları pankartlar ile çeşitli biçimlerde tepkilerini ortaya koyarlar. Bu yıl da istisna değildi fakat geçtiğimiz yıllardan farklı olarak bu sefer protesto edilen ODTÜ yönetimi oldu. Mert Kükrer ve Barış Çelik’in kamu görevinden çıkarma talebiyle YÖK’e sevk edilmesinin ardından Eğitim Sen üyesi emekçiler Rektörlük önüne kurdukları çadır ile direnişe geçmişlerdi. Öğrenciler de bu işten atma saldırısına karşı mezuniyet töreninde tepkilerini taşıdıkları pankartlar ve Rektör konuşmasını yaparken arkalarını dönerek attıkları sloganlar ile dile getirdiler.

27 ve 28 Haziran tarihleri ODTÜ mezunlar günü ve mezuniyet etkinliklerine sahne oldu. Eğitim Sen iki gün boyunca yürüttüğü faaliyet ile üniversiteyi abluka altına alarak ciddi bir kamuoyu yarattı. Cumartesi günü geçmiş yılların mezunları direniş alanına gelerek desteklerini ilettiler.

Mezuniyet günü ise tüm bölümler konuyla ilgili afişlerle donatıldı ve binlerce bildiri öğrencilere ve ailelere ulaştırıldı. “Barış’ı ve Mert’i işten attırmayacağız, #direnODTÜ” pankartı mezuniyet alanına asıldı. DEVRİM Stadyumunun arkasına ise öğrenciler şenliğin yasaklanmasını ve işten atmaları eleştiren dev bir pankart asarak “Yasaklara ve İşten Atmalara Son, ODTÜ Bizimdir” dediler. Eğitim Sen üyeleri de aileler yerleştikten sonra stadın tribünlerinde yoğun alkış desteği alan bir yürüyüş gerçekleştirerek direnişe dikkat çektiler, statta yerlerini alarak hazırladıkları döviz ve sloganlarla kararın geri çekilmesine dair taleplerini haykırdılar.

Rektörlük soruşturmaları geri çekene kadar ODTÜ emekçileri mücadelelerini büyüterek sürdürecekler.