ODTÜ direnişi 16. gününde kazanımla sonuçlandı

ODTÜ’de Eğitim Sen üyeleri 16 gündür Rektörlük önünde sürdürdükleri direniş nöbetini yönetimin geri adım atması üzerine sonlandırdılar. Sendika üyelerinin soruşturmalarla baskı altına alınması yoldaşımız Mert Kükrer için devlet memurluğundan çıkarma cezasının istenmesi ile doruk noktasına ulaşmıştı. 8 Kasım Salı günü toplanan üniversite yönetimi direnişin etkileri karşısında daha fazla dayanamadı ve işten çıkarma girişiminden vaz geçti. İşten atma saldırısının püskürtülmesi üzerine sendika üyeleri nöbeti sona erdirerek mücadeleyi başka zeminlerde devam ettireceklerini açıkladılar.

Direniş nöbetinin zafere giden ikinci haftası boyunca da dayanışma eksik olmadı. 2 Kasım Çarşamba günü öğrenci toplulukları Rektörlük önünde aşure dağıtarak bir konser gerçekleştirdiler. Perşembe günü okulda faaliyet gösteren ve aralarında Politik Sinema Topluluğu’nun da dâhil olduğu dört sinema kulübü ortak bir gösterim düzenleyerek Ken Loach’un Emekçiler filmini izlediler. Gösterim öncesinde direniş üzerine bir forum gerçekleştirildi.

Yine Perşembe günü aralarında yoldaşımız Levent Dölek’in de olduğu KHK ile ihraç edilen akademisyenlerin Beyazıt’ta gerçekleştirdikleri protesto eylemine ODTÜ’den bir dayanışma mesajı da gönderildi. Eğitim Sen üyeleri ve öğrenciler öğle arasında bir araya gelerek sloganlarla İstanbul’a selam yolladılar. Cuma günü ise bir önceki KHK ile işten çıkarılan Dilovası’nın sembol akademisyeni Onur Hamzaoğlu nöbet alanına destek ziyaretinde bulundu.

Aralarında Noam Chomsky, Tarık Ali, Michael Löwy, David Harvey’nin de yer aldığı bir dizi aydın ve akademisyen ODTÜ yönetimi tarafından atılan adımı OHAL fırsatçılığı olarak niteleyen ve cezaların geri çekilmesini isteyen bir uluslararası imza kampanyasına destek vererek metni hafta başında üniversite yönetimine ilettiler.

Üniversite yönetiminin soruşturmalarla ilgili karar vereceği 8 Kasım Salı günü ise Eğitim Sen üyeleri ve öğrenciler bir yürüyüş ve ardından da açık ders düzenlediler. Derste İstanbul Üniversitesi’nden ihraç edilen Barkın Asal, Cemil Ozansü ve Levent Dölek’in yanı sıra Ankara Üniversitesi’nden ihraç edilen ve dayanışma için alanda bulunan akademisyenler adına Aysun Gezen bir konuşma gerçekleştirdi. Ders daha sonra forum şeklinde devam etti.

Etkinlikle aynı saatlerde kararın alındığı toplantıya sendika adına katılan temsilci Prof. Dr. Mustafa Altıntaş’ın soruşturma dosyalarının dahi teslim edilmemesinin savunma hakkını engellediğini belirterek toplantıdan ayrılmasının ardından yönetim tüm ODTÜ bileşenlerinin ve duyarlı kamuoyunun baskıları karşısında daha fazla dayanamayarak işten çıkarma talebinden vazgeçti.

Kararın resmi olarak 9 Kasım Çarşamba günü tebliğ edilmesinin ardından bir çağrı yayınlayan Eğitim Sen işyeri temsilciliği akademik ve idari personeli, kadrolu ve taşeron işçileri, öğrencilerle birlikte kurulan nöbet alanını yine hep birlikte kaldırmaya davet etti. Slogan ve halaylarla kurulan alan yine slogan ve halaylarla kaldırıldı.