Eğitim sendikalarından eylem: “Okullar hiç TEKİN değil!”

Eğitim sendikalarından eylem: “Okullar hiç TEKİN değil!”

7 Mayıs’ta İstanbul Eyüpsultan Alibeyköy Mahallesi’nde öğrencisi tarafından öldürülen özel okul müdürü İbrahim Oktugan için eğitim sendikaları 10 Mayıs Cuma günü iş bıraktı. Şiddete karşı birlik olan sendikalardan Eğitim-Sen, Eğitim-İş, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Anadolu Eğitim-sen, Öğretmenler Sendikası, Teç-Sen, Genç Eğitim-Sen ve Özel Sektör Öğretmenleri Sendikası birçok şehirde alanlarda bir araya gelerek ortak eylemler ve basın açıklamaları yaptılar.

En büyük eylemlerden birisi ise Ankara’da yapıldı. Sendikalar ve eyleme destek veren kurumlar Ankara’da Millî Eğitim Bakanlığının önünde saat 11:00’de toplandı. Katılımın yoğun olduğu Kızılay Bulvarı bakanlıklar yönü yolu trafiğe kapatıldı. Yol üzerinden meclise kadar yürünüp, meclis bahçesinde basın açıklaması yapıldı. Devrimci İşçi Partili kamu emekçileri de eyleme destek verdi.

Sendikalar yaptıkları açıklamalarda öğretmenlerin, iktidarın eğitim politikaları ve uygulamaları sonucunda şiddetin hedefi haline geldiğini bir kez daha dile getirdiler. Öğrenci ve veliler nezdinde öğretmenleri eğitim sisteminin tüm sorunlarının kaynağı olarak gösteren, MEB destekli şikâyet mekanizmaları ile itibarsızlaştıran ve eğitim sistemindeki nitelik kaybıyla öğretmenlik mesleğini değersizleştiren bir sürecin sonucunda bu olayın olduğunu vurguladılar. Bu süreç sonucunda eğitim çalışanlarına karşı artan şiddet, başta öğretmenler olmak üzere tüm eğitim çalışanları korku ve her türlü güvensizlik duygusuyla baş başa bırakan iktidar eleştirilerek, Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin istifaya çağırıldı. Açıklama sırasında sık sık “Öğretmenler burada, bakan Tekin nerede?”, “Tarikatlara değil öğretmene sahip çık!”, “Yusuf Tekin istifa!” sesleri yükseldi. Eğitimde şiddet yasasının ivedilikle çıkarılması talep edildi.