Kırklareli'de Gazi, Beyazıt,Halepçe ve Qamışlo katliamları unutulmadı

Kırklareli Üniversitesi Kavaklı Kampüsünde devrimci ve yurtsever öğrenciler Gazi, Beyazıt, Halepçe ve Qamışlo (Kamışlı) katliamlarını unutmadı ve unutturmadı.

Yapılan basın açıklamasıyla tüm katliamlara sırasıyla değinildi; Halepçe’de beş binden fazla insanın öldürüldüğü, yedi bin civarında insanın yaralandığı, on binlercesinin sakat kaldığı ve çocukların kullanılan kimyasal silahlar sebebiyle sakat doğmaya devam ettiği ifade edilip kürtleri imha zihniyeti lanetlendi.

1995’te Gazi mahallesinde sistemli bir şekilde polis tarafından gerçekleşen saldırılarda 23 can katledilmişti. Katliam sonrası açılan davada yargılanan 20 polisten 18’i beraat etti ve 2’si ise sadece 5 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Esas sorumlular hiçbir zaman yargılanmadı ve cezalandırılmadı.

Aynı katliamcı zihniyet 1978’de İstanbul Üniversitesinde Eczacılık Fakültesi önünde toplu çıkış yapan öğrencilerin üzerine bomba atılması ve silahlarla taranması sonucu 7 öğrenci öldürüldü ve 41 öğrenci ise yaralandı. Dönemin zihniyeti saldırıdan haberdar olmasına rağmen bir önlem almayıp devrimci öğrencilerin katledilmesine göz yumdu ve sonrasında ise delilleri kararttı. Bu olayda parmağı bulunan polisler ise delil yetersizliğinden beraat etmiştir ve adalet bir kez daha katliamcı zihniyet lehine işlemiştir.

Qamışlo’da 12 Mart 2004’te bir futbol maçı sırasında çıkan olaylarda ilk gün 8 kişi yaşamını yitirdi. 12 Mart günü  yaşamını yitirenler için düzenlenen cenaze törenine Baas güçlerinin saldırması sonucu kent kana bulandı ve saldırıda 29 Kürt katledildi. Baas rejiminin amacı, kimliği, onuru ve statüsü için mücadele eden Kürtlerin özgürlük arayışını bastırmak, halkı sindirmek ve teslim almaktı.

Bu katliamın üzerinden 10 yıl geçti. Bugün artık Qomişlo’da durum çok farklıdır. Kürtler yıllardır sürdürdüğü onurlu mücadele sırasında elbette çok büyük bedeller ödedi ancak, mücadelesinden asla geri adım atmadı ve kendi öz gücüyle bugün kendi özerk yönetimini kurdu.  Rojava’ya uzanan süreç tabi ki, kolay olmadı ancak, ödenen bedellerin sonunda kazanan halkın iradesi oldu.

Onlarca dönem devrimcileri, mazlum Kürt halkını katleden zihniyet, Uğur Kaymaz’ı, Ceylan Önkol’u ve Roboski’de 34 canı katlettiği gibi en son halkın çocuğu Berkin Elvan’ı katletti. Bu çocukların hesabını mutlaka bir gün halkın kuracağı mahkemelerde verecekler.