Kale Kayışları'nda fiili grev 4. gününde

Silivri'de  bulunan Kale Kayışları fabrikasında işçiler 6 Mart'ta ağır çalışma koşulları, fabrikada artık sıradan bir olay haline gelen kazalar, üretimin işçi sağlığı ve iş güvenliğinin hiçe sayılarak devam ettirilmesine karşı fiili greve başladı. 

Bu koşullara dur demek, patronun karşısına örgütlü bir şekilde çıkmak ilk adımlar, yaz aylarında Petrol-İş sendikasında örgütlenme faaliyetleri ile başladı. Petrol-İş kısa sürede yetkiyi alacak sayıya ulaştı ve 12 Ekim 2018'de Çalışma Bakanlığı Petrol-İş'i yetkili sendika olarak tespit etti. Patronun bu yetki tespitine cevabı iki işçiyi işten çıkarmak ve yetki tespitine itiraz etmek oldu. Patronun yasal süreci uzatma girişimlerine Kale Kayışları işçileri daha etkili bir silahla, üretimden gelen güçlerini kullanarak cevap verdi. İşçiler 6 Mart'tan beri fiili greve çıktı, fabrikanın önünde mücadelelerini sürdürüyor. Patron fabrikada üretimi, yeni giren az sayıda işçi ve amirlerle, jandarma koruması altında devam ettirmeye çalışıyor ama grevdeki işçiler kapasitenin %5'ine bile ulaşamadıklarını söylediler.

Bugüne kadar üç kişinin iş cinayetinde yaşamını yitirdiği fabrikada parmak kopması gibi yaralanmaların hesabını tutmak mümkün değil. İşçiler patronun sigortasız olarak çok sayıda Suriyeliyi de çalıştırdığını, işçi sağlığını ve iş güvenliğini yok sayan çalışma koşullarının tespiti için Çalışma İl Müdürlüğü'ne başvurduklarında bu işçilerin işten çıkarıldığını ifade ediyor.

Kale Kayışları Çalışma İl Müdürlüğü dilekçe

Devrimci İşçi Partisi, grevlerinin dördüncü gününde Kale Kayışları işçilerini ziyaret etti. Gerçek gazetesinin Mart sayısını işçilere ulaştırdı. Patron partilerinin seçim döneminde bile işçilerin yanına gelmediği, işçilerin sermayeyle mücadeleye giriştiği zaman esas dostunun kim olduğunun ortaya çıktığı üzerine sohbet edildi. Konuşmalarda işçi sınıfının en temel sorunlarının yerel değil, merkezi olduğu, çözümünün patron partilerinden medet ummak yerine işçi sınıfının birliğinden, birleşik işçi cephesinden geçtiği ifade edildi.

Kale Kayışları işçilerinin mücadelesi tüm işçi sınıfının mücadelesidir. Kale Kayışları işçilerinin mücadelesiyle dayanışmaya!

Kale Kayışları işçileri neden direnişe başladıklarını anlatıyor