İstanbul ve Kırklareli'nde Roboski eylemleri

Roboski katliamının yıldönümü olan 28 Aralık gününde, katliamın 2. ikinci yılının dolmasına karşın sorumluların cezalandırılmamasını protesto etmek üzere İstanbul Fatih Saraçhane parkında toplanan HDP ve BDP‘li 500 kadar kişi Aksaray metro istasyonu önüne kadar bir yürüyüş gerçekleştirdi.

<--break->

Yürüyüş boyunca sık sık “Katil devlet hesap verecek”, “Şehit namırın”, “Biji berxwedana Rojava ”, "Kürdistan faşizme mezar olacak”, “Faşizme karşı omuz omuza” sloganları atıldı. Yürüyüşe DİP militanları da destek verdi.

Aksaray metro istasyonu önüne gelen kalabalık, Roboski'de katledilen 34 şehidin isimlerinin tek tek okunmasına karşılık “burada” diyerek cevap verdi. Ardından bugüne kadar mücadelede yitirilenler için saygı duruşunda bulunuldu.

Saygı duruşu ardından BDP İstanbul il başkanı Emrullah Bingöl bir konuşma yaptı. Konuşmasına ilk olarak Kürtçe başlayan Bingöl, Türkçe devam ederek, 2 yıldır katliamı yapanların da emredenlerin de yargılanmadığını ifade ederek demokratik bir barış sürecinini işlemediğini belirtti ve sözlerine BDP olarak ayakta olacaklarını, mücadele edeceklerini ve katliamların hesabını soracaklarını söyleyerek son verdi.

BDP MYK üyesi Hüseyin Üzen de br konuşma yaptı. Konuşmasında yolsuzluk operasyonlarına değinen Üzen, etrafa onlarca belgenin saçıldığını ancak bunlardan bir tanesinin bile Kürtlere yapılan katliamlarla alakasının olmadığını, çünkü iki tarafın da katliamlarda parmağı olduğuna değinerek katliamların hesabının sorulması için meşru, demokratik bir zemin olarak sokağı kitleselleştireceklerini ifade etti.

HDP İstanbul milletvekili Levent Tüzel ise yaptığı konuşmada Roboski katliamının hükümetin bilgisi ve onayıyla yapıldığını belirterek kurulan komisyonun ise 1,5 yıl sonra gerekli bilgilere ulaşamadığını ancak kaçakçılığı engellemek için öneriler yaptığını ve bunu yaparak Genelkurmay başkanını ve Başbakanı aklamaya çalıştıklarını, bu da yetmezmiş gibi katliamın üstüne ailelere tazminat ödemekle kapatmak istediklerini ifade etti. Konuşmasında Sebahat Tuncel’e verilen hapis cezasını da protesto etti.

Son olarak eylem Rojava’lı bir şairin kürtçe okuduğu bir şiirle sona erdi.

Kırklareli'nde Roboski eylemi

Kırklareli'nde 28 Aralık Roboski katliamı anması için HDP bileşenleri bir araya geldi. Basın açıklamasına katılan Kürt halkı, üstlerine Roboski katliamında hayatını yitiren hevallerimizin isimlerinin yazdığı kağıtlar taktı. Basın açıklamasında sık sık “Heryer katliam heryer hırsızlık”, “Gaz yedik, cop yedik, haram yemedik”, “Katil devlet hesap verecek”, “Roboski şehitleri ölümsüzdür” sloganları atılarak sadece Roboski katliamı için değil, AKP'nin ortaya çıkan yolsuzlukları da teşhir edildi.

Basın açıklamasından önce Roboskide hayatını yitirenler ve devrim şehitleri için saygı duruşunda bulunuldu ve ardından basın açıklamasına geçildi. Basın açıklamasında devletin yapılan katliamdan sonra özür dilemediği ve üstelik katliamda yaşamını yitirenlerin ailesine parasal yardım yapmak istediği, sanki insanların acılarını parayla alınabileceği utanmazca, ahlaksızca bir hakarette bulundukları ve hükümetin istifayı bile düşünmediği dile getirildi. Basın açıklamasından sonra katliamda hayatını yitirenlerin isimlerinin okunmasına karşılık olarak halk “burada” diyerek hayatını yitirenlerin hiçbir zaman unutulmayacağını akıllara kazıdı. Eyleme DİP de destek verdi.

Bir yanda toplanan faşistlerin küfürlerine maruz kalan halk, diğer yanda ise polisin engellemesine maruz kaldı. Basın açıklamasından sonra halkın pankartıyla yürümesine izin vermeyen polis, yürüyüş güzergahını zorla değiştirdi.