Hrant Dink anmasına halk isyanı damgasını vurdu!

Hrant Dink’in katledilişinin 7. Yıldönümünde binlerce kişi yine sloganlarla AGOS Gazetesi’nin önüne yürüdü. Hrant Dink 7 yıl önce tam da gazetesinin binasından çıkarken katledilmişti. AGOS’un önünde devletin Ogün Samast’a tetiği çektirdiği saat olan 15:00’da saygı duruşu ve sloganlarla Ahparigimizi andık.

Binlerce kişi “biz bitti demeden bu dava bitmez” diye haykırarak yargılama adı altında öldür diyenleri koruyan ve aklayan tiyatro sahnesini bir kez daha reddetti. Her yıl Hrant Dink’i anmak için Taksim’de buluşulur AGOS’a yürünürdü. Bu sene de böyle oldu. Ancak geçtiğimiz yıldan bu yana bir halk isyanı yaşanmıştı. Polis, Gezi ile başlayan halk isyanından bu yana hep yaptığı gibi Taksim’i bariyerlerle kuşattı. Halk, Gezi Parkı’nın yan tarafındaki alanda toplanırken, devlet Gezi Parkı’nın içini polisleriyle doldurdu. Ara sokaklara birliklerini yerleştirdi. Her sene önlem alınırdı alınmasına ama bu sene polisin isyan korkusu apaçık ortadaydı. Sonuçta daha bir gün önce Taksim sokakları internet sansürüne direnenlerle şenlenmişti.

Hrant’ın “anma”sına bu sene isyan damgasını vurdu. Hrant’ın isminin yanında Mehmet’in, Ali İsmail’in, Abdullah’ın, Ethem’in, Ahmet’in, Medeni’nin, Hasan Ferit’in adları da haykırıldı. Keşke sadece Hrant’ı ansaydık. Keşke onlarla birlikte haykırsaydık “halkların kardeşliği” sloganlarını. Herkeste bu duygu vardı. Ama geçen 7 yılda Hrant’ın katilleri hesap vermedi. Onlar isyan şehitlerini de katledenlerdi. Roboski’de ve Paris’te de katledenlerdi. Binlerce insan bu gerçeği “katil devlet hesap verecek!” sloganlarıyla haykırdı.

Bu seneki Hrant Dink eyl0eminde kürsüden Gülten Kaya halka seslendi. “Kardeşimiz Hrant: Bizler, burada olan, kardeşlerin ve arkadaşların tam 7 yıl önce senin ayakkabılarını giydik ve öyle basıyoruz yere" diyerek sözlerine başlayan Kaya sözlerini “selam olsun halkların kardeşliğine” diyerek bitirdi.

Biz Yüzde 99’uz Platformu da eyleme “Hrant’ı katledenlerin #hepsigitsin” ve "Hrant'ın katillerini koruyanların #hepsigitsin" yazan dövizlerle katıldı. Bu cinayet, azmettireni, katledeni, koruyanı, sorumluyu terfi ettireni ile AKP, cemaat, kontrgerilla, faşist ortak yapımıydı. Bu yüzden Hrant’ın ölümünün 7. yıldönümü bir kez da “hepsi gitsin!” demenin zamanıydı. Biz Yüzde 99’uz Platformu buna halk isyanının talebini de ekledi: “Hükümet İstifa!” Çaldığın için, çırptığın için, kardeş halklara saldırdığın, emperyalizme hizmet ettiğin, Ahpariğimizi katlettirdiğin için İSTİFA!”