Fil Man Made işçisi grevde!

Çerkezköy Organize Sanayi'de bulunan Fil Man Made fabrikasında işçiler 6 Eylül Perşembe gününden beri grevde. İşçilerin ağır çalışma koşulları ve düşük ücretleri artık dur demek için sendikalaşma kararı almasının ardından hızlı bir örgütlenme sürecinin sonucunda DİSK Tekstil sendikası fabrikada 26 Şubat'ta yetkiyi almış. O günden beri devam eden toplu sözleşme görüşmelerinde maddelerin zam oranı harici maddelerin neredeyse tümünde anlaşmaya varılmış. İşçilerin talebi, asgari ücretliler için %10, teknik kadro olarak tanımladıkları işçiler için de %14 oranında ücret artışı. Patronun bu talep karşısında verdiği son teklif asgari ücretliler için %7, teknik kadro için de %12,5 olunca işçiler 73 işçi Perşembe gününden beri grevde. 

Fil Man Made, teknik tekstil olarak tanımlanan, bacalarda, itfaiyecilerin giydiği özel giysilerde, yanmaz, su tutmaz nitelikle kumaşlar için iplik üreten bir fabrika. Devrimci İşçi Partisi olarak ziyaret ettiğimizde, 2008'de açılan fabrikada ilk gününden beri çalışan işçiler günden güne makine sayısının arttığını, üretimin arttığını ancak işçi sayısının artmadığını, bu nedenle de iş yoğunluğunun, çalışma yükünün dayanılmaz bir noktaya ulaştığını ifade ediyorlar. Fazla mesai ücretlerinin olması usulüne uygun ödenmediğini, haftaiçi hafta tatili yapan işçiler, tatil günlerinde fazla mesai yaptıklarında Pazar mesaisi almaları gerekirken, haftaiçi mesai ücreti ödendiğini belirtiyorlar. Fil Man Made bir İtalyan firması. Grevci işçiler "işe geldi mi Avrupalı gibi çalışıyoruz, paraya geldi mi Afrikalı gibi maaş alıyoruz" diye bu duruma da dikkat çekiyorlar. 

73 işçinin 54'ünü kadınların oluşturduğu Fil Man Made'de işçiler, haklarını alana kadar mücadele edeceklerini, tam bir birlik halinde çıktıkları grevi başarı ile tamamlayacaklarını ifade ediyor. Greve Çerkezköy Organize Sanayi'deki diğer fabrikaların işçilerinin de ilgisi yoğun. On binlerce işçinin çalıştığı, Hema, Arçelik gibi tek başına 5-6 bin işçinin olduğu fabrikaların servisleri grev alanının önünden geçerken kornalarla, işçiler servislerden el sallayarak, zafer işaretleri ile desteğini gösteriyor. Fil Man Made işçileri de servis saatlerinde grev çadırının önünde şarkılarla halaylarla coşkuyla, bu dayanışma gösterilerine karşılık veriyor. 

Bu haftasonu işçiler grev gözcüleriyle bir nöbet sistemi oluşturdukları halde, ziyaretimiz sırasında sadece gözcüler değil, bir çok Fil Man Made işçisi vardı. Pazartesiden itibaren ise tüm işçiler mesaiye gelir gibi bu kez grev çadırlarına gelecek, haklarını alana kadar mücadeleye devam edecek. Fil Man Made işçileri ile dayanışmaya!