Fabrikalarda EMİS’e karşı eylemler

General Elektirik, Schneider Enerji, Schneider Elektrik ve ABB şirketlerinin kurduğu, MESS’ten kopan patronların oluşturduğu EMİS’e karşı fabrikalarda eylemler devam ediyor. EMİS’le yapılan toplu sözleşme görüşmelerinde Birleşik Metal-İş sendikası ile EMİS arasında uyuşmazlık olmuştu.

“Sadaka değil toplu sözleşme” şiarıyla metal işçileri, EMİS dayatmalarına karşı fabrikalarında eylemlere başladılar. Gebze’de Schneider ve General Elektrik farbikalarında işçiler sabah vardiyası öncesi fabrikalarına yürüyüş gerçekleştirmek istediler. General Elektrik işçileri polis engellemesiyle karşılaştı. Sabah 06:30’da polis, OHAL fırsatçılığı yaparak, her türlü yürüyüş ve eylemin yasaklandığını belirtti, işçilerin yürüyüşüne izin vermedi.

ABB’nin Kartal, Elmek ve Dudullu fabrikalarında ise EMİS’e karşı eylemler düzenlendi. Kartal ABB fabrikasında işçiler, fabrikaya yakın bir noktada toplanarak fabrikaya yürüdüler. ABB işçileri “grev, işgal, direniş”, “işçiler el ele gerekirse greve”, “direne direne direnişten zafere” sloganlarıyla ve alkışlarla yürüdüler. İşçiler, EMİS dayatmalarına boyun eğmeyeceklerini göstermiş oldular. ABB Elmek işçileri, fabrika içinde yaptıkları yürüyüşte “yılgınlık yok direniş var”, “EMİS şaşırma sabrımızı taşırma” sloganlarını attılar.