Eli kanlı patronlara karşı örgütlenmeye ve mücadeleye!

Eli kanlı patronlara karşı örgütlenmeye ve mücadeleye!

Türkiye’nin dört bir yanında yer altı zenginliklerini talan eden maden ve maden arama şirketleri gözünü köylünün canına dikti. Artvin’in Hopa ilçesi Cankurtaran mevkisinde yapılması planlanan mesire alanı projesine karşı çıkan ve ormana giren iş makinalarını durdurmaya çalışan köylülere şirket yetkilisi Muhammet Ustabaş silahla ateş açtı. Silahlı saldırıda vurulan köylü Reşit Kibar hayatını kaybetti, 2 köylü yaralandı.

Köylülerin ifadelerine göre, köylüler Çifteköprü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi üzerinden örgütlenerek, ağaç kesimini engellemek için olayın yaşandığı bölgeye gitti. Alanda bulunan Yapısoy Beton yetkilileri önce havaya ateş açtı. Havaya açılan ateş sonrası köylüler jandarmayı aradı ve bölgeye sadece iki sivil jandarma geldi ancak araçtan inmedi. Şirket yetkilisi Muhammet Ustabaş, jandarmanın gözleri önünde Yapısoy Beton patronu Fikret Merttürk’e ait tabancayla bu kez köylülerin üzerine ateş açarak Reşit Kibar'ı öldürdü, Ersan ve Gökhan Koyuncu’yu da yaraladı. Yaşanan olaylar üzerine Yapısoy Beton projeden çekildiğini duyurdu.

Bu cesareti istibdaddan alıyorlar

Yine köylülerin ifadelerinden aslında ağaç kesimi yapılan bölgede mesire alanı projesi için ihaleye çıkıldığı ancak ihaleyi kazanan Yapısoy Beton firmasının bölgede maden arama çalışması için sıyırma işlemleri yaptığı öğrenildi.

Çifteköprü ilçesi aslında uzun zamandır ranta karşı doğayı korumak için mücadele ediyor. Daha önce aynı bölge için taş ocağına karşı açılan davayı köylüler kazanmış, mahkeme taş ocağına dur demişti. Ancak mahkeme kararı tanınmıyor. Proje ismi değiştirilerek bölge yeniden ranta açılıyor. Her seferinde yeniden mücadele eden bölge halkı sadece iş makinelerine karşı değil, eli silahla şirketlerle mücadele ediyor.

Memlekette orman kanunlarından bile beter patron kanunları işliyor. Köylü jandarmanın gözü önünde vuruluyor, jandarma araçtan inip müdahale etmek şöyle dursun yaralıları hastaneye götürmekten imtina ediyor. Bu durum patronların ve eli kanlı yetkililerin, köylüye ateş açma cesaretini kimden aldığını gözler önünde seriyor. Patronlar doğayı talan etme, hukuk tanımama hatta gerekirse cana göz dikme cesaretini istibdaddan alıyor.

Örgütlenmek ve mücadele etmekten başa çaremiz yok

Reşat Kibar’ın katledilmesi bir kez daha gösteriyor ki eli kanlı patronların kâr elde etmek için yapmayacakları şey yok. Yeni Reşat Kibar’lar ölmesin diye bu ülkenin işçileri, emekçileri, köylüleri için eli kanlı patronlara ve onlara bu cesareti veren istibdada karşı örgütlenerek mücadele etmekten başka çare yok.