Direnen işçiler Cargill’in sponsor olduğu gıda zirvesinde gerçekleri anlattılar

17 Ekim sabahı Cargill firmasının sponsorlarından olduğu sürdürülebilir gıda zirvesinin yapıldığı İstanbul Mecidiyeköy’deki Fairmont Oteli’ne gelenler karşılarında Cargill işçilerini buldular. Cargill işçileri dağıttıkları bildirilerle kongre katılımcılarını, halkı ve son olarak da Tarım Bakanı’nı bilgilendirdiler.

Çocuklarının geleceği için direnen işçiler kârlarını sürdürme peşindeki patronlara karşı

Tek Gıda-İş sendikasında örgütlendikleri için sendikal sebeple işten çıkartıldıkları mahkeme tarafından da tescil edilmiş olan işçiler, mahkeme kararının uygulanmasını ve işe geri dönmeyi talep ediyorlar. Bu doğrultuda 490 gün fabrikanın önünde sürdürdükleri direnişi İstanbul Ataşehir’deki şirket merkezinin önüne taşımışlar ve orada 40 gün gece gündüz direnmişlerdi. İstanbul’dan ayrılırken eylemlerinin süreceğini ilan etmişlerdi. Bursa Orhangazi’deki fabrikanın önünde direniş çadırında mücadeleyi sürdüren Cargill işçilerinin yolu sürdürülebilir gıda zirvesi vesilesiyle bir kez daha İstanbul’a düştü. Biz de Devrimci İşçi Partisi olarak kârlarından başka hiçbir şeyin sürdürülebilir olmasıyla ilgilenmeyen sermayenin karşısında çocukların geleceği için direnen işçilerin yanında olduk. 

İşçiler taleplerini Tarım Bakanı Pakdemirli’ye iletti

İşçilerin eylemi sırasında zirveye katılan Tarım Bakanı Bekir Pakdemirli’nin danışmanları bakanın işçilerden bir temsilciyle görüşmek istediğini ilettiler. Cargill işçileri adına Suat Karlıkaya, bakan Pakdemirli ile bir görüşme gerçekleştirdi ve taleplerini iletti. Yapılan görüşmede Cargill yönetiminin hükümet yetkililerini yanlış bilgilendirdiği, mahkeme kararları ortada olmasına rağmen performans ve kota nedeniyle işçi çıkarttıklarına dair yalan söylemeye devam ettikleri anlaşıldı. Hükümet ise yaşananları bugüne kadar işçilerden ve sendikadan doğrudan bilgi almak yerine sürekli şirket tarafından dinledi. Gerçek durum hakkında bilgilendirilen Bakan Pakdemirli, Cargill yönetimi ile görüşeceklerini söyleyerek, işçilere geri dönüş yapacaklarını belirtti.

Zafer direnen işçilerin olacak

Bir kez daha görüldü ki Anayasa’yı, yasaları ve mahkeme kararlarını çiğneyen Cargill, hiçbir şey yokmuş gibi kârlarına kâr katmaya, zirvelere sponsor olmaya devam ediyor. Mahkemeler uzadıkça uzuyor, yetkililer haklı taleplere kulak tıkıyor ama Amerikan tekelinin karşısında 14 Cargill işçisi başı dik, onurlu bir şekilde direnişi sürdürüyor. Görmeyen gözlere gösteren, duymayan kulaklara duyuran işte bu kararlı mücadeledir ve zaferi getirecek olan da bu direnişin ta kendisi olacaktır.