Bursa’da metal işçisi grev istiyor

MESS’in toplu sözleşme için dayattığı yüzde 6,4’lük zam ve 3 yıllık sözleşme teklifine karşı Türk Metal üyesi işçiler Bursa Atatürk stadyumunda bir araya gelerek eylem yaptı. Bursa’da Tofaş, Renault, Bosch gibi büyük fabrikalar olmasına rağmen, alandaki katılım yeterince kalabalık değildi. İstenilen sayıda katılımın olmaması Türk metal'e karşı güvensizliğin sürdüğünün belirtisidir. İşçiler eylemden çekinmiyor. Tam tersine etkili ve sonuç alıcı eylem istiyor.

Fabrikalarda her gün daha fazla grev konuşuluyor. Greve giden süreçte de üretimi durdurarak MESS patronlarına karşı yaptırım uygulanması gerektiği fikri giderek yaygınlaşmakta. Tabandan yükselen seslerin artması sendikacılara da baskı yapıyor. Sendikacılar yaptıkları basın açıklamasında “Çığlığımızı iş yerlerinden başlayarak mümkün olan her yerde haykıracağız”,  “Bundan sonra haklarımızı yollarda, meydanlarda arayacağız”, “MESS'e alanları dar edeceğiz” dediler. Grevden de bahsetmek zorunda kaldılar.  

İşçilerin, Türk Metal’in belirlediği sloganların dışında, “Grev, grev, grev”, “Şalter inecek bu iş bitecek”, “Grev hakkımız engellenemez” sloganları atması ise hem sendikacılara hem de MESS patronlarına en önemli mesaj oldu.