BMİS 19.Genel Kurulu'nda ilk gün

Birleşik Metal İşçileri Sendikası'nın (BMİS) 19. Genel Kurulu Kartal Titanic Otel'de başladı. Türkiye çapında toplam 9 şubeden 263 delege genel kurula katıldı. Genel Kurul, işçi tiyatrosuyla başladı. Sinevizyon ve Adnan Serdaroğlu'nun konuşmasıyla devam etti. Serdaroğlu konuşmasında, asgari ücretin 1300 liraya çıkarılmasını geç kalmış bir uygulama olarak nitelerken kıdem tazminatının fon adı altında hiç edilmesine karşı mücadele edeceklerini söyledi.

Genel Kurula, metal grevini başlatan Bursa'dan Renault fabrikasından işçiler de katıldı. Salona toplu giriş yapan Renault işçileri topluca kürsüye çıktılar. Coşku ve sloganlarla kürsüye çıkan Renault işçileri, "Biz sendikamızı seçtik. Bir sonraki genel kurulumuzu Bursa Atatürk Stadyumu'nda yapacağız" dediler. Renault işçileri kürsüden inerken tüm salon "her yer Renault her yer direniş, ölmek ver dönmek yok, direne direne direnişten zafere" sloganları attı. 

Genel kurulda uluslararası ve yerel konuklar söz aldılar. DİSK başkanı Kani Beko konuşmasında 2002 yılında Gündoğdu meydanında yapılan "Irak'ta savaşa hayır" mitinginden örnekler verdi. Taşerona ve kıdem tazminatının kaldırılmasına karşı mücadele edeceklerini ifade etti. KESK başkanı Lami Özgen, metal grevinde kamu emekçilerinin metal işçilerini yanında olduğunu, ellerinden geleni yapmaya çalıştıklarını söyledi. Her iki konfederasyon başkanı da 29 Aralık'ta ilan ettikleri grev hakkında tek bir kelime söylemediler.

Düzen partilerinden Vatan Partisi ve CHP de birer konuşma yaptılar. CHP adına genel başkan yardımcısı Yakup Akkaya, nezih bir topluluğa seslendiğini ifade ederken sorunların çözümünü toplumsal mutabakata bağladı. Bunun yanında eski CHP milletvekili Süleyman Çelebi, IndustriAll, Kıbrıs, Belçika'dan sendika temsilcileri ve Birleşik Metal'in eski yöneticileri de konuşmalarını yaptılar.

Devrimci İşçi Partisi adına Levent Dölek kürsüden metal işçilerine seslendi. Düzen partilerinin yaptığı uzun ve karmaşık konuşmalara atfen, "işçi sınıfının siyaseti basittir" diyen DİP temsilcisi, hem sarı işbirlikçi Türk Metal'in genel kuruluna gidip hem de Birleşik Metal'in genel kurulunu selamlayamazsınız dedi. "İsral'in yanında dururken Filistin'i savunamazsınız, hem ırkçılık yapıp hem de işçilerin birliğinden, halkların kardeşliğinden bahsedemezsin" diyerek düzen partilerini eleştirdi. TÜSİAD'la el sıkışanların işçi mücadelesinden bahsedemeyeceğini söyleyen DİP temsilcisi, karşısında nezih bir işçi kitlesi değil, Türk Metal'e diz çöktüren Renault işçilerini, grev yasaklarına rağmen fabrikalarını terketmeyen Ejot işçilerini gördüğünü söyledi. Hep beraber 2017'ye hazırlanmalıyız diyen DİP temsilcisi sözlerini, "yaşasın işçi mücadelesi, yaşasın sosyalizm" diyerek bitirdi. 

Konukların ardından delegeler söz aldı. Birçok şube ve fabrikadan delegeler kürsüye çıkarak genel kurulu selamladılar ve görüşlerini ifade ettiler. Klimson işçisi, sabah MİB üyelerinin genel kurula alınmamasını eleştirdi. Ardından İmpo Motor işçisi, sabah esas saldırının sendikaya olduğunu söyledi. Gebze şubeden Bemka işçisi, ceberrut bir devlet anlayışının kolluk güçlerinin susturmadığı bir kürsüde konuştuğunu, gazetecilerin tutuklandığını, muhaliflerin bastırıldığını söyledi. Hükümetin eylem planını açıkladığını, kaşıkla verip kepçeyle aldığını ifade etti. Türk Metal'den kopup Birleşik Metal'de örgütlenen EGO işçileri adına konuşma yapıldı. Çorlu EGO işçisi, Türk Metal'e ve patrona karşı mücadelelerinden bahsetti. Salondan büyük alkış aldı.

Konuşmalardan sonra önergelere geçildi. Aidatların düşürülmesiyle ilgili önerge genel kurulda reddedildi. 

Genel Kurul başlangıcında MİB üyelerinin genel kurula katılması engellendi. İşçi sınıfının kürsüsü işçiden yana tüm siyasetlere açık olmalıdır. Bu açıdan MİB üyelerinin genel kurula katılmasının engellenmesi, kürsüde sözlerini söylememesi yanlıştır.

Genel Kurul esnasında birçok delegeyle konuşma fırsatı bulduk. Gerçek Gazetesi'nin yeni sayısını ulaştırdık. DİP'in kampanyasını tanıttık, kampanya broşürlerimizi verdik. BMİS üyesi işçiler, asgari ücret tartışmasının fabrikalarda sıcak bir gündem olduğunu sendikanın bu yönde adım atması gerektiğini belirttiler. Kıdem tazminatının tırpanlanmasına karşı mücadelenin önemli bir başlık olduğunu, Birleşik Metal'i daha fazla fabrikada örgütlemenin mücadeleyi arttıracağını ifade ettiler. Genel Kurul, yarın (Pazar) yapılacak seçimle sona erecek. Seçime, Adnan Serdaroğlu önderliğinde tek liste katılıyor.