Bekaert işçilerinin grevi sürüyor

İzmit’te bulunan Bekaert fabrikasından işçilerin, 8 Aralık Perşembe günü başlattıkları grev devam ediyor. Birleşik Metal-İş sendikasının örgütlü olduğu fabrikada 6 aydır süren toplu iş sözleşmesi görüşmeleri ve eylemlerden sonuç alınamamış, patronlar düşük ücret dayatmalarını sürdürmüşlerdi. İşçilerin %20’lik zam oranı talebine karşılık patronlar %11’lik gibi düşük bir zam dayatmasında bulunmuşlardı. Patronlara karşı Bekaert işçileri 8 Aralık Perşembe günü saat 10:00’da yaptıkları basın açıklamasından sonra grev pankartlarını fabrika girişine asarak patronlara grev ile karşılık vermişlerdi.

8 Aralık sabahı grev için fabrika önünde toplanan işçiler, çay ve tuvalet ihtiyaçlarını karşılayacakları kapıların kilidinin değişmiş olduğunu, grev başlangıcından bir gün önce yatması gereken maaşlarının da yatmadığını gördüler. Bekaert grevinde işçiler kalabalık bir sayıyla fabrika önünde grevlerini sürdürüyorlar. Tuvalet ve maaş sorunu çözülmüş durumda.

Bekaert işçileri taleplerinin kabul edilebilir olduğunu, patronun OHAL’i kullanarak fırsatçılık yaptığını söylüyorlar. İşçilerle grev çadırında yaptığımız sohbetlerde Bekaert emekçilerinin taleplerinin sadece kendileri için değil 2017’de metal fabrikalarında yükselecek olan grevlere ve direnişlere çıkacak tüm sınıf kardeşlerinin talepleri ve kazanımı olacağını belirtiyorlar. Bekaert’de yapılacak olan sözleşmenin patronlar tarafından da emsal alınmak istendiğini belirtip mücadelenin tüm metal işçileri için olduğunu dile getiriyorlar. OHAL fırsatçılığına karşılık ise Kavel’i örnek göstererek işçi sınıfının gücünü belirtiyorlar.

Fabrika önünde bekleyen emekçiler, 2 yıl önce MESS’e karşı yapılan genel grevde Bekaert fabrikası önünde MESS tabutunu yakmalarını örnek göstererek, işçi düşmanlarının Bekaert fabrikasında tekrardan kaybedeceğini ifade ediyorlar.

İşçilerin grev çadırına ziyaretler ise sürüyor. İlk gün, kısa bir süre önce Kocaeli’de grevlerini kazanımla sonuçlandıran Birleşik Metal-İş sendikasına bağlı Cem Bialetti işçileri Bekaert işçilerini ziyaret etmişti. Yine Birleşik Metal üyesi Baysan Kazan işçileri ve son olarak Alstom işçileri, Bekaert grevini ziyaret ettiler. Bekaert emekçileri fabrika önünde, kalabalık bir şekilde mücadelelerini sürdürüyorlar.

Devrimci İşçi Partisi ve Metal İşçisinin Sesi olarak Bekaert işçilerinin grevden zaferle çıkmasının, sonuna kadar mücadele etmesinin önemini tekrardan vurguluyoruz. Bu vesileyle grevin sesinin daha fazla emekçiyle buluşması adına İzmit Merkez, Halkevi ve Cumhuriyet Parkı civarına Bekaert grevini anlatan ve destekleyen afişler asıldı.