Bekaert işçileri istibdadın yasağına karşı ekmek ve hürriyet grevinde!

Bekaert işçileri keyfi yasağa karşı ekmek ve hürriyet grevinde!

Bekaert’in Kocaeli’deki Kartepe ve İzmit fabrikalarında bugün başlayacak olan Birleşik Metal-İş ve Öz Çelik-İş sendikalarının grevi, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile keyfi ve hukuksuz biçimde yasaklandı. Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan kararnamede grevin milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğü ifade edildi. Söz konusu yasaklama kararı, 2015 yılındaki MESS grevlerine ilişkin Anayasa Mahkemesi’nin, grev yasaklamanın hukuksuz olduğuna ve sendika hakkını ihlal ettiğine dair aldığı karara aykırıdır. Tamamen hukuksuz bir nitelik taşımaktadır. Nitekim Birleşik Metal-İş sendikası kararın hukuksuz olduğunu ifade ederek yasal grevi 400 işçi ile birlikte saat 13:00’da İzmit’teki fabrikanın önünde başlatacaklarını duyurdu.

Bekaert grevine giden süreçte patron tarafı TÜİK’in resmi enflasyon rakamlarını masaya getirdi. Hayat pahalılığı dolayısıyla ücretlerin her gün eridiği bu ortamda işçilerin bu dayatmayı kabul etmesi elbette ki mümkün değildi ve grev kararı verildi. Greve çıkılmasına saatler kala istibdad rejimi bir kez daha patronlardan yana devreye girdi. Patronun sefalet dayatmasına grev yasağıyla ortak oldu. Bu yasaklama gayri meşru olduğu kadar yasadışıdır da. Cumhurbaşkanının bağlayıcı nitelikteki ILO sözleşmeleri ortadayken, Anayasa Mahkemesi kararları açık iken aldığı grev yasağı kararı hükümsüzdür. Birleşik Metal-İş bu hukuksuzluğu kabul etmediğini ilan etmiştir. Grev ilan edildiği tarihte başlayacaktır. Öz Çelik-İş sendikasının da Birleşik Metal-İş’le aynı tutumu alması ve işçilerin birliğini sağlaması gerekmektedir. 

Bekaert işçilerinin grevi istibdadın sermayeyi koruyup, kollayan, zenginleştiren işçiyi emekçiyi yoksulluğa mahkûm eden, baskıcı ve keyfi yönetimine karşı tüm emekçi halkımızın sahip çıkması gereken bir ekmek ve hürriyet grevidir.