BDS Türkiye, İstanbul Eminönü’nde "Kudüs Filistinlilerindir" dedi

BDS Türkiye, Donald Trump’ın Kudüs kararından sonra 20 Ocak’ta ABD Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması ile başlattığı anti-emperyalist, anti-Siyonist Kudüs nöbetlerinin beşincisini Eminönü’ndegerçekleştirdi. Mısır Çarşısı önünde toplanan Filistin dostları, Arapça şarkılar eşliğinde, BDS Türkiye’nin hazırladığı “Kudüs Filistindir, Filistinlilerindir!” başlıklı broşürleri dağıttı. Eminönü halkı eyleme büyük bir ilgi ve sempati gösterdi.

Broşür dağıtımının ardından BDS Türkiye adına bir gönüllü basın açıklamasını okudu. Açıklamada ABD’nin yakın zamanda büyükelçiliğini Siyonistlerin İsrail’in kuruluş yıldönümü olarak kutladığı 14 Mayıs’ta Kudüs’e taşıyacağını açıkladığı belirtildi. Siyonist oluşumun bir yandan ABD’nin himayesi altında Kudüs’ü yutmak için çabalarken, Filistin’in geri kalanında da saldırılarını yoğunlaştırdığı, Filistinlileri öldürdüğü ve tutukladığı hatırlatıldı.

BDS Türkiye, Filistin davasından yana olmanın Siyonist İsrail’i her alanda tecrit etmeyi, İsrail’le ekonomik, askeri, diplomatik, kültürel ve akademik bütün ilişkileri boykot etmeyi gerektirdiğini bir kez daha vurguladı. BDS gönüllüleri, 2016 yılında AKP hükümeti ve İsrail arasında imzalanan normalleşme anlaşmasının ardından Gazze ve Filistin’in geri kalanında yaşayan Filistin halkı için koşulların daha iyiye gitmediğini söyledi. Normalleşme anlaşmasının bir maddesi uyarınca Mavi Marmara davasının düşürüldüğünü hatırlattı. İsrail’in gasp ettiği Filistin gazının Türkiye üzerinden Avrupa’ya pazarlanmasını öngören anlaşma için iki hükümet arasında görüşmelerin sürdüğünü söyleyen BDS Türkiye, bu yanlıştan derhal geri dönülmesini, görüşmelerin kesilmesini ve daha önce imzalanan normalleşme anlaşmasının da iptal edilmesini talep etti.  

Kudüs nöbetlerinin beşincisi, bir gün önce yani 16 Mart ölüm yıldönümü olan Rachel Corrie’ye adanmıştı. Rachel Corrie hayatını, Filistinlilerin evlerinin Siyonist işgalciler tarafından yıkılmasına engel olmak isterken buldozerle ezilerek kaybetmişti. BDS Türkiye Rachel Corrie’yi unutmayacağını, onun anısının Filistin halkının haklı ve meşru mücadelesinde yaşayacağını beyan etti.

Nöbet boyunca Filistin dostları “Kahrolsun ABD emperyalizmi!”, “Filistin’e özgürlük, İsrail’e boykot!”, “Yıkılsın Siyonist İsrail devleti!”, “Siyonizm yenilecek, direnen Filistin kazanacak!” sloganlarını attı.

BDS Türkiye tüm duyarlı kamuoyunu 31 Mart’ta Filistin Toprak Günü vesilesiyle İsrail konsolosluğu önünde gerçekleştireceği basın açıklamasına çağırıyor.