Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesi’nde sağlık emekçileri isyan etti

Koronavirüs salgınının başladığı aylarda AKP tarafından çok büyük vaatler ve reklamlar eşliğinde devasa bir tören ile açılışı yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi emekçileri tükenme noktasına geldi.

Koronavirüs salgınının başladığı aylarda AKP tarafından çok büyük vaatler ve reklamlar eşliğinde devasa bir tören ile açılışı yapılan Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi emekçileri tükenme noktasına geldi.

Sağlık emekçileri artan iş yükünün altında ezilirken bir yandan da yönetimin ve siyasi iktidarın baskısı altında hizmet vermeye çalışıyordu. Temmuz ve Ağustos aylarına ait ek ödemelerin yapılmaması üzerine 5 Ekim Pazartesi günü asistan doktorların öncülüğünde yüzlerce sağlık emekçisi hastane içinde alkışlı bir protesto gerçekleştirdi. Protestoda sağlık çalışanlarının iki talebi vardı:

Birincisi; Temmuz ve Ağustos ayına ait verilmeyen ödemelerle Eylül ayında da kısmi olarak verilen ek ödemenin adil bir şekilde tüm çalışanlara verilmesi. İkincisi ise sağlık emekçilerine yönelik şiddetin önlenmesiydi.

Sağlık çalışanlarının alkışlı protestosuna tüm sağlık camiası yoğun ilgi gösterdi. Elbette sağlık emekçileri protesto yapma aşamasına bir anda gelmedi. Aylardır taleplerini başhekimliğe ve yönetime duyuramayan, dilekçelerine cevap verilmeyen, randevu taleplerine de olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt alamayan sağlıkçılar son çareyi protesto etmekte buldular. Protestoya rağmen talepleri karşılanmayan sağlıkçılar eylemlerine 6 Ekim günü de devam ettiler.

Yüzlerce sağlık emekçisinin katılımıyla gerçekleşen alkışlı protestoyu bu defa güvenlik elemanları engellemeye çalıştı. Sağlıkçıları durduramayan güvenlik elemanları bu defa çekim yapmaya gelen basın mensuplarının görüntü almasını engellemeye kalktılar. Sağlıkçıların görüntü çekip paylaştığı eylemde başhekimlik, çalışanların taleplerini karşılamak şöyle dursun tüm sağlıkçılara tehdit üstüne tehdit savurmaya başladı. Günler öncesinden eyleme eğitim sorumluları zaten engel koymaya çalışmış fakat başarılı olamamıştı. Aynı baskı ve tehditler bu defa yönetimden geldi.

Ek ödemelerle ilgili haberler ayyuka çıkınca ödenmeyen ek ödemeler için hastane yönetiminin açıklaması “şirket zarar etti ödemelerini kestik” şeklinde oldu. AKP’nin iktidara geldiği günden beri sağlığı özelleştirme politikaları bugün kurulan Şehir Hastaneleriyle adeta ete kemiğe büründü. Sağlık çalışanları şirketin ortağıymış gibi “şirket zarar etti ek ödeme yok” denilmesi AKP’nin sağlığı getirdiği noktayı özetler nitelikte. Piyasalaşan sağlık sisteminde sağlık emekçisine artan iş yükü var ama ödeme yok dediler.

Sağlık çalışanları salgın süresince daha da artan iş yüküne karşılık en ön safta mücadele etmeye devam ediyor, aynı zamanda hakkını aramayı da ihmal etmiyor. Verilmeyen haklarının peşine düşüyor. Çam ve Sakura emekçileri haklarını alıncaya kadar mücadeleye devam edeceklerini ilan ettiler.

Zafer direnen sağlık emekçisinin olacak!

Çam ve Sakura emekçisi yalnız değildir!