Atina'da Türkiye'de darbe girişimi ve Türkiye'nin Suriyeleştirilmesinin yeni evresi konulu toplantı

20 Temmuz'da Yunanistan'ın Atina şehrinde kardeş partimiz EEK (Devrimci İşçi Partisi) tarafından Türkiye'de gerçekleştirilen ve yenilen darbe girişimi ve Türkiye'nin Suriyeleştirilmesinde girilen yeni evre konulu bir toplantı gerçekleştirildi ve toplantıda Türkiye'den Devrimci İşçi Parti'li bir yoldaşımız konuşma yaptı. 

Yunanistan'da Türkiye'deki darbe girişimi konusunda gerçekleştirilen ve Türkiye'den bir konuşmacının katıldığı ilk etkinliği kardeş partimiz EEK, çok kısıtlı bir zamanda organize etmiş oldu. Türkiye'nin 15-16 Temmuz'dan itibaren yaşadıklarına yönelik yoğun ilginin de etkisiyle sadece bir gün içerisinde örgütlenen toplantıya yüzün üzerinde dinleyici katıldı.

Yoldaşımız konuşmasına Türkiye'nin 15 Temmuz'u 16 Temmuz'a bağlayan gecede bütün dünyayı sarsan bir süreçten geçtiğini söyleyerek başladı. Şimdilik yenilgiye uğratılmış darbe girişiminin, burjuvazinin tarihsel olarak mücadele içerisinde olan iki kampının iç savaşında yeni bir evre olduğunu belirtti. Burjuvazinin bu ayrı iki kampının artık kendi aralarındaki sorunları çözmek için silaha sarılmanın tek yol olduğunu düşünmekte olduğunu açıkladı. Darbe girişimi konusunda iki yaygın ama yanlış teoriden bahseden yoldaşımız; girişimin ne Erdoğan'ın iddia ettiği gibi yalnızca ordu içerisindeki Gülen yanlıları tarafından örgütlendiğini ne de girişimin başarısız olmasının demokrasinin zaferi olduğunu söyledi. Darbenin yenilmesinin ardından Erdoğan'ın, istibdad rejimini güçlendirmek yönünde adımlar atmaktan geri durmayacağını ifade etti. Aynı zamanda bu girişimin Türkiye'nin Suriyeleştirilmesi sürecinde yeni bir evreye girmiş olduğumuzu gösterdiğini söyleyen yoldaşımız, darbe girişiminin ülkeyi iki gerici ve despot kamp arasında seçim yapmaya ittiğini açıkladı.

Yoldaşımız bu sürecin, Türkiye'de ve dünyada burjuvaziden bağımsız bir işçi sınıfı siyasetinin, sınıf temelli bir muhalefetin yaratılmasının acil olduğunu gösterdiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı. Ardından dinleyicilerden gelen katkılar ve sorularla canlı bir tartışma ile panel geç saatlere kadar devam etti.