Erdoğan’ın sözlerini ciddiye almayan ABD, İncirlik’te kalıcıyım dedi

incirlik üssü

ABD’nin Türkiye’ye yönelik yaptırımları kabul etmesinin ve Ermeni soykırımı yasasını Temsilciler Meclisi’nden sonra Senato’dan da geçirmesinin ardından Erdoğan, kendisine yöneltilen sorulara, gerekirse İncirlik ve Kürecik’teki ABD ve NATO üslerini kapatabileceklerini söyleyerek cevap vermişti.

Erdoğan’ın sözleri aslında ABD’yi fazla ürkütmemeye özen gösteriyor, “gerekirse” diye bir kayıt koyuyor ve “yeri geldiği zaman otururuz, tüm heyetlerimizle tartışırız” diyerek meseleyi geleceğe havale ediyordu. Ancak bu, Erdoğan ve AKP yanlısı medyada, ABD’ye misilleme yapılacağı, ABD’nin Ortadoğu’daki gücünün kırılacağı yönündeki analizlerin havada uçuşmasına mani olmadı. Erdoğan’ın sözleri ABD Savunma Bakanı Mark Esper’e sorulduğunda ise Pentagon şefi bu iddiaları çok da ciddiye almadığını şu sözlerle ifade etmişti: “Bundan tam olarak ne kastettiklerini ve ne ölçüde ciddi olduklarını mevkidaşımla konuşmam gerekir.” Ne de olsa Amerikan emperyalizminin yetkilileri bu tür desteksiz, içi boş ve iç kamuoyunu etkilemeye yönelik söylemleri Erdoğan’dan ilk defa duymuyordu.

Nitekim, ABD hem bu misilleme söylemlerini ciddiye almadığını hem de üsleri ve ordusu ile Türkiye’de kalıcı olduğunu göstermek için yeni bir hamle yaptı. ABD tarafından kamuoyuna yapılan bir açıklama ile İncirlik üssünün modernize edileceği ve bu modernizasyon işlerinin Türkiye’den şirketlere ihale edildiği ortaya çıktı. Bu ihaleler iki önemli mesaj içeriyor. Öncelikle ABD, ihaleyi Afganistan, Irak, Sudan gibi pek çok ülkede Amerikan taşeronluğu yapan Türk firmalara vererek kendisini destekleyen sermaye gruplarını himaye etmeye devam edeceği mesajını öne çıkarıyor. Daha önemlisi ise bu ihalelerin, 12 Eylül 1980 darbesinden sonra yürürlüğe giren ABD-Türkiye Savunma ve Ekonomik İşbirliği Anlaşması çerçevesinde yapıldığını açıklayarak Türkiye’nin boynundaki emperyalist zincirlerin İncirlik ve Kürecik’ten ibaret olmadığını hatırlatıyor.

İncirlik üssü bir güvenlik sorunudur!

Suriye’de oyununu bozduğumuzu iddia ettikleri ABD, Suriye’yi vurmak için kullandığı üssünü daha da genişletme ve yenileme planlarını hayata geçirirken ülkenin böğrüne bir hançer gibi saplanan ABD üssü sökülüp atılmıyor aksine daha derine saplanıyor. 15 Temmuz’da meclisin ve halkın üzerine bomba yağdıran uçaklara havada yakıt ikmali yapan tankerlerin İncirlik’ten kalktığını unutmuyoruz. Yani ABD üsleri hem bizim için hem de tüm komşu halklar için en büyük güvenlik tehdididir. Ne bizim için ne yüzyıllardır birlikte yaşadığımız halklar için ABD üslerinin olduğu bir toprakta huzur içinde yaşamak mümkün değildir. Yani ABD üslerinin varlığı bir pazarlığın kozu değil, tüm bu halkların varlığı ve yokluğu sorunudur. İncirlik ABD’nin dünya geneline yayılmış en büyük 13 üssünden biridir, aynı zamanda NATO tarafından da kullanılmaktadır. AKP istibdadı tüm öncülleri gibi NATO’cudur. Bu tutumunun da her fırsatta altını çizer. ABD yaptırımlarından Suriye tartışmalarına, Libya’dan İsrail meselesine NATO’culuğunu ve emperyalizme hizmete hazır olduğunu her fırsatta gururla dile getirir. Bu yüzden İncirlik başta olmak üzere ABD üslerini kapatmak için NATO’dan çıkmak, emperyalizme olan bağlılığı ortadan kaldırmak gerekir. Ancak bu, içi boş lafları değil, net ve somut bir anti-emperyalist programı gerektirir. Emperyalist üslerin kapatılması, diğer tüm emperyalist anlaşmaların yırtılması, ekonomik bağımlılığa son vermek için yabancı sermayenin kamulaştırılması, dövizin devlet kontrolüne alınması ile birlikte hayata geçirilebilir. Oysa Erdoğan, AKP ve müttefikleri böyle bir program ve politikanın yanından bile geçmiyor. Emperyalizmle mücadele etmek yerine onunla pazarlık etmeyi tercih ediyor. Emperyalizmle, özellikle de ABD emperyalizmi ile mücadele yerine müzakere ederseniz, üslerin varlığını koz olarak kullanmaya kalkarsanız, kendinizi üsleri kapatırken değil, inşaatına tuğla taşırken bulursunuz.

Bugün de dün olduğu gibi hem ülkenin hem de tüm komşu halkların huzuru ve güvenliği için reçete aynıdır.

Emperyalizmle müzakere değil, emperyalizme karşı mücadele!

Derhal! Türkiye NATO’dan çıksın! İncirlik ve Kürecik kapatılsın!