Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması görüldü: Asıl sorumlular ortada yok!

Çorlu tren katliamı davasının 5. duruşması

Çorlu tren katliamı davasının beşinci duruşması 25 Haziran Perşembe günü Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü. Yakınlarını kaybeden aileler ve ilçe halkı, duruşmadan önce gerçekleştirdikleri yürüyüş ve basın açıklamasında 718 gündür asıl sorumluların bilerek yargılamadığını, mahkemeye dahi getirilmediklerini söyleyerek katliamın yaşandığı Temmuz 2018’den beri hiç yol alınmadığını dile getirdiler.

Sanık olarak yargılanması gereken sorumluların tanık olarak dinlendiği davada, bırakınız yargılamayı sorumluların adeta ödüllendirildiğine Haziran ayının başlarında katliamın gerçekleştiği tarihte TCDD 1. Bölge Müdürlüğü Demiryolu Bakım Servis Müdürlüğü’nde Servis Müdürü Vekili olan Mümin Karasu’nun, TCDD Genel Müdür Danışmanı olarak göreve atanmasıyla tanık olmuştuk. Karasu; menfezi tadil, denetleme ve gerekirse sefer durdurma yetkileri kendisinde olmasına rağmen alt kademe çalışanların sanık olarak yargılandığı dosyanın tek bir duruşmasına dahi çıkarılmıyor. Mahkeme, kendisinin sanık olarak yargılanması gereken dosyada Karasu’yu tanık olarak dinlemekle yetiniyor. Ceza yargılamasında yüz yüzelik ilkesine aykırı olarak başka adliyede ifadesi alınan ve bu yolla mahkemeden kaçırılan Mümin Karasu’nun ise konuyla ilgili Çorlu Cumhuriyet Başsavcılığında görülen soruşturması ise iki senedir sürüyor. Soruşturmanın çoktan tamamlanıp Karasu’nun sanık sıfatıyla yargılanması gerekirken, Savcılık diğer tüm benzer davalarda olduğu gibi dosyayı kapatmaya çalışıyor. Çorlu tren katliamı davası kapatılmaya çalışıladursun geçtiğimiz Mart ayında Elazığ Maden’de meydana gelen can kaybı olmadan atlatılan kaza, bu olayların münferit olmadığını, TCDD bünyesindeki sorumluların yargılanmasının önü kesildikçe bu olayların devam edeceğini açıkça gösteriyor.

Aileler: “Koskoca TCDD’den bahsediyoruz, bize çiftlik görevlisi göndermeyin.”

İki seneyi aşkın süredir tek bir üst kademe yetkili yargılanmazken, dosyada çevre çiftliklerden getirilen tanıklara ısrarla sorulan yağışın miktarına dair sorular ailelerin duruşma esnasında tepki göstermesine yol açtı. Hat sinyalizasyonu sistemiyle kontrolün yapılmadığı, eski usul kontrol görevlilerinin dahi gereken sayının iki kat altında olduğunu, buna rağmen kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde tren seferlerine devam edildiğini söyleyen aileler ve avukatları, menfezin yeterli bakımdan geçirilmemesinin sorumlularının karşılarına getirilmesini talep etti. Savcı’nın mütalaasında Mümin Karasu’nun sanık olarak yargılanması veya mahkeme huzurunda tekrar dinlenilmesine dair taleplerin reddini istemesi üzerine ise mahkeme heyetini protesto ederek salonu terk ettiler. 9 yaşında katledilen Oğuz Arda Sel’in annesi Mısra Öz, “Beni hakaretten sanık olarak dinliyorsunuz ama buraya iki adamı getiremiyorsunuz” diyerek tepki gösterdi. Nitekim ailelerin yokluğunda kararını açıklayan mahkeme heyeti, Savcı’nın talebini şu anki delil durumunu gerekçe göstererek kabul ederek yargılamanın taraflılığını gözler önüne serdi.

Çorlu aileleri desteğe çağırıyor

Salonu terk ettikten sonra Adliye’de Savcılık ile görüşen aileler, ardından gerçekleştirdikleri basın açıklaması ile olayın örtülmesine izin verilmemesi için halkın desteğine ihtiyaç duyduklarını dile getirdiler. Katliamın gerçekleştiği yerin incelenmesi amacıyla yapılacak keşif için 16 Temmuz tarihi belirlenirken, bir sonraki duruşma 4 Kasım’da Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görülecek.