Başyazı: Evde tek başına

AKP iktidarı, tüm bir halkı eve kapatmaya çalışıyor. MESS hükümeti işçiye mesajı grev yasağıyla verdi. “Grev yaparsanız milli güvenlik zedelenir” dedi: “Oturun oturduğunuz yerde!”. Batıda Gezi ile başlayan halk isyanı bir süre sonra 6-12 Ekim serhildanıyla doğuda yankısını buldu. İki isyan birbiriyle kucaklaşamadı ama ikisi de AKP hükümetinin, halkın güvenliğine saldırmasına birer tepki olarak yükseldi. Gezi Parkı ve Kobani birikmiş öfkenin patlamasına vesile oldu. Nihayet her ikisi de iç güvenliğe tehdit olarak görüldü ve AKP hükümeti torba yasasıyla Türk ve Kürt halklarına “evinize dönün” dedi: “Sokaklar tehlikeli ve ben sokakları daha da tehlikeli hale getireceğim.”     

Tabii ki kadınlar… AKP hükümetine göre, kadının da yeri evi… İşi ise annelikten ibaret olmalı. Üç ve daha fazla çocuk, evde kariyer yapmayı teşvik, teşvikin tutmadığı yerde tehdit. Cezalandırılmayan her tacizci; haksız tahrik indirimi alan her katil, her tecavüzcü; din adına televizyona çıkıp, küçük kızların hangi yaşta evlendirilebileceğine dair fetva veren her hoca ve tabii ki kadın erkek eşitliğinin yeminli düşmanı olan Reis-i Cumhur, kadınlara yönelik birer tehdittir.

Gençler… “Gezici isen bir daha sokağa inme” diyor: “Bir talebin varsa CHP’yle ilet, biz aramızda hallederiz”. “Kürt genci sen de inme sokağa” diyor: “Hakkın çiğnense de kardeşin katledilse de, Kobani düşse de, sen bekle, süreç var, otur süreci evinde televizyondan izle”.

İşçiler, kadınlar, gençler… Sokağa çıkma, hakkını arama, eve kapan televizyon izle. Evde canın da sıkılmaz; çeşit çeşit diziler, maçlar, yarışmalar var. Havuz medyası izlemesen de olur, öbürlerini izle, ama yeter ki izle.

AKP iktidarının halkı neden eve sokmak istediği çok açık. Çünkü halktan korkuyorlar. Halka kendi korkularından daha büyük bir korku salmak istiyorlar. Her korkak zalim gibi, bizi tek başımıza yakalamak istiyorlar. Adeta halka pusu kuruyorlar.

Biz diyoruz ki: Evde ve yalnız başına güvende değilsin! Örgütlen, sendikalı ol, siyasete gir, birleş, sokağa çık, grev yap, ayağa kalk! Kendimiz ve sonraki nesiller için güvenli bir geleceğe giden yol sokaklardan, caddelerden, 8 Mart, Newroz, 1 Mayıs meydanlarından geçiyor! 

 

Bu yazı Gerçek Gazetesi'nin Mart 2015 tarihli 65. sayısının başyazısı olarak yayınlanmıştır.