Av. Şiar Rişvanoğlu şahsında savunmaya saldırı ve tehdit: “Emniyet kuvvetleriyle uğraşmaya devam edersen…”

Av. Şiar Rişvanoğlu şahsında savunmaya saldırı ve tehdit: “Emniyet kuvvetleriyle uğraşmaya devam edersen…”

Baroların bölünmesinin önünü açan Avukatlık Yasası’nın mecliste kabul edilmesinin ardından, iktidarın savunmayı susturma eleştirileri devam ederken, Adana’da Avukat Şiar Rişvanoğlu’nun bürosuna yapılan saldırı tartışmayı yeni bir boyuta taşıdı. 13 Temmuz 2020 tarihinde Av. Rişvanoğlu’nun Adana Adliyesi karşısındaki bürosunun kapısını kıran saldırganlar “Şanlı devletimizin emniyet kuvvetleri ile uğraşmaya devam edersen daha başka çok şeyler de parçalanır, dağılır” yazan ve hakaretler içeren bir tehdit notu bıraktı.

Siyasi davalarda öne çıkan, devrimcilerin, Kürtlerin, kadınların, ezilenlerin avukatı Şiar Rişvanoğlu son dönemde girdiği davalarda polisin, özel olarak ise Terörle Mücadele Biriminin işkence, ajanlık, itirafçılık, gizli tanık ve hukuk dışı uygulamalarını sert bir şekilde eleştirmişti. Mersin’deki bir davada ise hukuka aykırı olarak salonda buluna TEM polislerinin dışarı çıkartılmasını sağlamıştı. Söz konusu saldırı bu davaların ardından geldi ve tehdit notunda da açıkça Rişvanoğlu’nun polisin baskılarına karşı almış olduğu tutum “emniyet kuvvetleri ile uğraşmak” olarak ifade edildi.

Devrimci İşçi Partisi de saldırıyı kınadı: “Bu saldırı savunma susturulamaz diyen avukatları susturmaya yöneliktir.”

Devrimci İşçi Partisi saldırının ardından bir açıklama yayınladı ve açıklamada şu sözlere yer verildi. “Avukatlık mesleğine adım attığı ilk günlerden itibaren işçilerin, emekçilerin, devrimcilerin haklarını savunan, onların, sermaye düzenine ve devletin baskılarına karşı karakollarda, mahkemelerde, hapishanelerde yürüttükleri mücadelelerde yanlarında olan, Kürt halkını ve haklarını en zor zamanlarda yılmadan enternasyonalist bir temelde savunan, kendisi de defalarca bu sebeple yargılanan, emperyalizme ve Siyonizme karşı mücadelelerde saf tutan Şiar Rişvanoğlu’na yapılan bu saldırı, istibdadın baroları bölmeye ve savunmayı zapturapt altına almaya yönelik taarruzlarından bağımsız değildir. Bu saldırı, istibdad rejiminin sultası altındaki yargının, bağımsız kalabilen tek ayağı olan avukatlara ve onların örgütleri olarak hürriyet mücadelesine katılan barolara yönelik saldırının devamıdır.”

Avukatlardan suç duyurusu

Saldırının ardından Adanalı avukatlar saldırı ve tehdit mesajı ile ilgili Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu sırasında Adana Barosu Avukat Hakları Merkezi adına Başkan Yardımcısı Sabahattin Gümüş, TBB delegesi Ümit Büyükdağ, Cezaevi İzleme Komisyonu Başkanı Tugay Bek, baroya kayıtlı avukatlar Ercan Avşar, Hande Tabur, Necmi Biçen, Sevil Aracı Bek, Sevda Sevilmiş ve Stj. Avukat Sergen Nisanoğlu hazır bulundu.

Şiar Rişvanoğlu'nun avukatı Savcılığa yaptıkları başvuruda olayın önemine şu görüşleri sunarak dikkat çekti:

"Müvekkilimize yapılmış olan bu saldırı sadece hukukçu/avukat olarak 25 yıldır nice siyasi/toplumsal davada, insan hakları davasında işkence mağdurlarının, işçi sınıfının, emekçilerin, ezilen halkların, inanç gruplarının, ayrımcılığa tabi tutulan cinslerin ve cinsel yönelim sahiplerinin safında yer almış ve aynı zamanda bir sosyalist olarak dünya görüşü itibariyle kamucu ekolden gelen müvekkilimizin şahsına yönelik bireysel bir saldırı değil, onun şahsında bütün hukukçulara/avukatlara, insan hakları savunucularına ve genel olarak yargının 3 sacayağından  biri olan savunma makamına yapılmış olan bir saldırıdır.   Bütün bunların yanı sıra; bu saldırının baroların varlığının ve savunma makamının itibarının siyasi iktidar ve onun her platformdaki aparatları tarafından zedelenmeye çalışıldığı, basit ve ucuz tartışmaların objesi haline getirilerek hedef gösterildiği bir süreçte yapılmış olması son derece manidardır."

Şiar Rişvanoğlu: “Mücadelemize devam edeceğiz”

Devrimci İşçi Partisi ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi olan Şiar Rişvanoğlu saldırının ardından çeşitli mecralarda yaptığı açıklamalarda bu saldırının tüm savunmaya yapıldığını, özellikle de örgütlü ve devrimci bir duruş ortaya koyan avukatları yıldırmaya yönelik olduğunu vurguladı. Bundan sonra da işçilerin emekçilerin, kadınların, Kürtlerin, ezilenlerin avukatlığını yapmaya aynı duruş ve kararlılıkla devam edeceğini vurgulayan Rişvanoğlu, saldırının ardından tüm dünyadan gelen destek mesajlarının, yurt içinde avukatlar başta olmak üzere geniş bir çevre tarafından gösterilen dayanışmanın bu saldırganların heveslerini kursaklarında bıraktığını özellikle ifade etmekte.

Şiar Rişvanoğlu kimdir?

Şiar Rişvanoğlu, Çağdaş Hukukçular Derneği ve Devrimci İşçi Partisi üyesi; Gerçek gazetesi ve Devrimci Marksizm dergisi yazarlarındandır. 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na solun ortak adayı olarak DTP çatısında girmiş 74 bin 666 oy ile yüzde 9,31’lik orana ulaşmıştı. Sosyalist ve anti-emperyalist bir siyasi çizgide olan Şiar Rişvanoğlu özellikle Kürt sorununda aldığı tutumlar dolayısıyla çok defa baskıya uğramış hakkında davalar açılmıştı.