Uludağ Üniversitesi öğrencileri soruşturmalara karşı yürüdü, faşistler saldırdı!

19 Aralık Perşembe günü saat 12.00’da İİBF Sevgi Meydanında toplanan öğrenciler açılan soruşturmalara karşı bir yürüyüş gerçekleştirdi.

Bilindiği gibi geçtiğimiz günlerde Uludağ Üniversitesi öğrencilerine, 6 Kasım’da düzenledikleri YÖK eylemi nedeniyle soruşturma açılmıştı. Yaklaşık 30 öğrenciye ‘’Yükseköğretim kurumuna ait açık mahallerde yetkililerden izin almadan toplantı düzenlemek’’ fiilini işledikleri gerekçesiyle açılan soruşturmalara karşı öğrenciler, seslerini yükseltmek için sloganlar eşliğinde rektörlüğe yürüdüler. ‘’Gözaltılar, soruşturmalar, baskılar bizi yıldıramaz’’, ‘’YÖK kalkacak, polis gidecek, üniversiteler bizimle özgürleşecek’’, ‘’Parasız, bilimsel, anadilde eğitim’’, ‘’Kamil’in dileği demokrasi değil’’(Kamil Dilek, Uludağ üniversitesi rektörü), ‘’Faşizme karşı omuz omuza’’ sloganları atıldı.

Rektörlüğün önünde çok sayıda özel güvenlik biriminin oluşturduğu etten duvarla karşılaşan öğrenciler basın açıklaması gerçekleştirdi. Bakan oğullarının ayakkabı kutularından çıkan 4,5 milyon doların hesabını sorarak getirdikleri soruşturma kâğıtları ve faturalarla dolu ayakkabı kutusunu rektörlüğün önüne bıraktılar. Düşünce özgürlüğü kapsamında gerçekleştirdikleri ve fikirlerini rahatça ifade edebildikleri tek yer olan forumlara yönelik açılan soruşturmalara tepki olarak rektörlük önünde bir forum daha gerçekleştirdiler. Uludağ Üniversitesi Rektörü Kamil Dilek’in üniversitede yürüttüğü faşist, hukuksuz, yandaş yönetiminden dolayı aşağı inmesini istediler. Uludağ Üniversitesi’nin ‘’Eğitimde Özgün, Düşüncede Özgür’’ sloganının sorgulanması gerektiğini söyleyen öğrenciler çağrılarına karşılık alamadı. Her zaman olduğu gibi özel güvenlik ordusunun arkasına saklanan Rektör Kamil Dilek, burjuva hukuksuzluğunu sürdürmeye devam etti ve üniversitelerdeki demokrasi söylemlerinin sadece lafta kaldığını gözler önüne sermiş oldu.

Yürüyen öğrencilere faşistler saldırdı

Yürüyüş sonrası mühendislik fakültesindeki çardaklara geçen öğrencilere sözlü tacizde bulunan faşist öğrenciler özel güvenlik birimleri tarafından dağıtılmazken sayıları giderek arttı. Tüm bunlara rağmen alanı terk etmeyen ve aralarında Devrimci İşçi Partili militanların da bulunduğu öğrenciler ile faşistler arasında çatışma çıktı. Karşılıklı sloganların atıldığı çatışmada devreye çevik kuvvet girdi. Devrimci öğrencilerin ‘’Faşizme Karşı Omuz Omuza’’ , ‘’Uludağ faşizme mezar olacak’’ sloganlarıyla birlikte kitle dağıtıldı.