Gaziantep Üniversite’nde güvenli trafik eylemi

Gaziantep Üniversitesi girişinde gerçekleşen trafik kazaları için öğrenciler eylemdeydi. Daha önce iki kişinin hayatını kaybettiği, ışıklandırması düzgün olmayan ve üst geçit bulunmayan üniversite önündeki yolda en son Serkan Akın adlı öğrenci ağır yaralandı. Yaptıkları eylemle güvenli geçiş taleplerini dile getiren öğrenciler Serkan Akın’ın yaralandığı yeri kırmızıya boyadı.

Öğrenciler adına açıklama yapan Edip Aslantaş “Arkadaşımız Serkan, 13 Kasım’da, insan hayatı için tehlikeli olan bu kavşakta geçirdiği kaza nedeniyle şu anda üniversite hastanesinde hayati tehlikeyi atlatmaya çalışıyor. Serkan arkadaşımız kadar şanslı olmayan Esra ve Ayşe arkadaşlarımız hayatlarını kaybetti. Bu kazalar ilk değildi, son da olmayacak. 25 bin öğrenci bu üniversitede eğitim görüyor. Bunların yanında, personel, asistan ve öğretim görevlileri de var. Her gün binlerce vatandaş, bu kavşaktan geçmek zorunda kalıyor. Her geçişinde toplamda 6 kez araç trafiğini atlatmak zorunda kalıyor. Dönüşle birlikte bu sayı günde en az 12 oluyor. 365 günün 320 günü okula gidip gelmek zorunda olan biri için bu sayı 3 bin 840 ediyor. Yani yılda en az 3 bin 840 kez, bu kavşağı oluşturan yollardan geçmek zorunda kalıyoruz. Bizim can ve mal güvenliğimizden sorumlu merciler ve kişilerin, hayatlarımızın böyle ince bir çizgiyle ölümden ayrılmasına neden olan projelere imza atması ve çözüm aramaması bizi çok rahatsız ediyor.” diye konuştu.

Açıklama ardından yolu kapatmak isteyen öğrenciler polisin engeliyle karşılaştılar. Bu esnada polis kendilerini “hedef gösterdiği” gerekçesiyle basın mensuplarından biriyle tartıştı. Öğrenciler daha sonra eylemlerini sona erdirdi.

Kazanın ardından geçtiğimiz hafta da yüzlerce öğrenci okulun önünde gösteri yapmış kısa süreliğine yolu trafiğe kapatmıştı. Taşrada onlarca üniversitede öğrenciler aynı sıkıntıyı yaşıyor. Binlerce öğrenci trafik ışığı ve üst geçit bulunmayan, kimi zaman şehirlerarası statüdeki yollarda ölümüne okula ulaşmaya çalışıyor. Trilyonluk ihalelerle ilgilenmekten öğrencilerin can güvenliğini düşünmeyen rektörler, belediye başkanları ve valiler ise güvenlik meselesini ancak öğrenci hakkını aramaya kalkınca hatırlıyorlar. O da bu son müdahalede görüldüğü başka türlü, polisi öğrencilerin karşısına dikerek oluyor.